Вечірнє засідання 7 липня


Парламент достроково припинив депутатські повноваження міністра фінансів Віктора Пинзеника. Депутати схвалили ще один закон, який відкриває перед нашою країною дорогу до СОТ: зміни до деяких законів України щодо митного тарифу, які зменшують ставки ввізного мита на сільськогосподарську продукцію, зокрема на м’ясо. У своєму виступі Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко зазначила, що зниження митного збору на м’ясопродукти дасть змогу уникнути дефіциту м’яса в країні. Водночас зменшення митних ставок не стосується таких товарів, як вино, спирт і тютюн. За словами депутата Катерини Ващук (фракція Народної партії), цей закон має набрати чинності після вступу України до СОТ.
Перед українськими парламентаріями виступив президент Парламентської асамблеї Ради Європи Рене ван дер Лінден. Високий гість позитивно оцінив діяльність Верховної Ради України, спрямовану на приєднання України до європейської спільноти. Президент ПАРЄ наголосив, що за 10 років членства України в Раді Європи досягнуто значного прогресу, однак “багато ще треба зробити”. Рене ван дер Лінден вважає, що українська влада має активізувати зусилля з метою ратифікації європейських конвенцій, оскільки Україна серед країн—членів РЄ ратифікувала найменшу кількість цих міжнародних документів. Президент ПАРЄ закликав українських парламентаріїв дбати про наближення національного законодавства до європейських стандартів і запевнив Верховну Раду у підтримці з боку ПАРЄ. На його переконання, Україна має підтримувати двосторонні відносини і з Російською Федерацією, і з Євросоюзом.
На початку вечірнього засідання, за наполяганням депутата Тетяни Засухи, парламентарії переглянули відеозапис інциденту з правоохоронцями, який стався 5 липня в селі Ковалівка на Київщині.
Народні обранці також схвалили новий Житловий кодекс України. У процесі доопрацьовання, за наполяганням народних депутатів, із цього документу було вилучено низку суперечливих норм, зокрема право
ЖЕКів виселяти з квартир боржників за житлово-комунальні послуги. Виселення може відбутися лише за рішенням суду. У новому Житловому кодексі є кілька суттєвих новел: зокрема, щодо питань приватизації житла, надання соціального житла та впорядкування квартирної черги.
Чимало часу парламентарії присвятили розгляду нової редакції закону про вибори народних депутатів, яку, зрештою, було схвалено в цілому. Новий виборчий закон передбачає проведення виборів на пропорційній основі, тобто винятково за списками політичних партій, тривідсотковий прохідний бар’єр для партій і блоків. У законі виписано нові принципи формування виборчих комісій, складання виборчих списків і враховано майже тисячу пропозицій від різних суб’єктів законодавчої ініціативи з метою унеможливлення порушень і фальсифікацій. На думку багатьох народних депутатів, схвалення нового виборчого закону стало результатом політичного компромісу в стінах парламенту.
Тривають у ВР і міжфракційні міграції: депутат Людмила Давидова перейшла з депутатської групи “Демократичні ініціативи” до фракції “Єдина Україна”.