За перший тиждень липня офіційний курс Нацбанку знизився з 6,1125 гривні за євро до 6,0220 гривні за євро. А тут ще теракт в Лондоні, який, по суті, вважається фінансовим центром світу. Для нас, у тім числі, адже всі розрахунки з контрагентами у США здійснюють філіали американських банків, розташовані у Великій Британії. Ці факти, природно, непокоять усіх, хто тримає свої заощадження у твердій валюті. Найперше запитання: що відбувається з курсом національної валюти і що його очікує в найближчому майбутньому?

Директор департаменту з управління валютним резервом і операцій на відкритому ринку Нацбанку Микола Мельничук у падінні офіційного курсу гривні до євро і відповідно у зниженні котирування на готівковому ринку не вбачає нічого надзвичайного. Мовляв, ця тенденція віддзеркалює співвідношення вартості євро до американського долара на світовому ринку, яким Нацбанк керується під час визначення курсу гривні. Інакше кажучи, зниження курсу євро проти долара на світовому ринку впливає через крос-курс на вартість євро в Україні. Авжеж. Саме ця обставина спонукає багатьох експертів сьогодні прогнозувати, що восени за 1 євро на готівковому ринку валют даватимуть 5,5—6 гривень. Микола Мельничук заперечує, що це обвал, проте вочевидь у Багдаді не все спокійно. Він і сам не заперечує, що в разі, якщо тенденція зберігатиметься (а теракти у Лондоні вказують саме на це), то не виключено, що обмінники припинять купувати євро. Тим часом важко не погодитися з банкіром, що дестабілізація на фондових майданчиках світу — явище тимчасове. Хоч як там буде, це не кращий період для українських підприємств на міжнародних фондових ринках.
Банкір стверджує, що курс гривні уникне різких коливань. На це вказує і ситуація на міжбанківському ринку, де пропозиція перевищує попит. І доволі значні обсяги валютних резервів. І якісно краща, ніж було, співпраця Нацбанку та уряду. Але ризиків не меншає. Бо нестабільність курсу спричиняють здебільшого внутрішні, а не зовнішні чинники. Якщо з виконанням держбюджету ми поки що не маємо проблем, то з вартістю енергоносіїв вже не все гаразд. Вступ до СОТ цього року вже став проблематичним. Треба, мабуть, змиритися з тим, що реприватизаційна епопея закінчиться до парламентських виборів. На жаль, економіка не є незалежною від політичних ризиків, а від її самопочуття і тільки залежить курс української грошової одиниці.