Футбол. Сьогодні матчем на стадіоні “Чорноморець” в Одесі між донецьким “Шахтарем” і київським “Динамо” стартує сезон 2005/06 у нашій країні. Зрозуміло, що обидва колективи вже прибули до “перлини” біля моря. І готові до двобою.
Донеччани у Швейцарії провели підготовку до кількох змагань — національного чемпіонату, розіграшу Кубка, Ліги чемпіонів і, звичайно, до поєдинку за Суперкубок країни. Чемпіони України навіть кілька товариських матчів зіграли (про них ми вже повідомляли). Відчувається, що і наставник команди Мірча Луческу, і його підопічні перебувають у доброму гуморі й задоволені проведеною роботою.
“Шахтар” ще в четвер прилетів до Одеси із Швейцарії і зупинився в готелі “Моцарт”. Увечері “вуглярі” провели тренування на стадіоні “Чорноморець”. У складі чемпіона — 24 футболісти. Адріана Пуканича, Артема Федецького, Дмитра Чигринського, Євгена Бредуна, Даніеля Флорю та Дмитра Молдована відправлено до Донецька.
Ще не повернувся до команди бразилець Брандау, чия відпустка вочевидь затяглася. Через дискваліфікацію не зможуть сьогодні зіграти Олексій Бєлік, Беркеуан і Матузалем.
А от динамівці готувалися вдома, в Ялті. Леонід Буряк і його штаб на тому зборі приділяли увагу різним напрямам підготовки, зокрема, біговій, функціональній. Цього разу багато працювали з м’ячем тощо. А от контрольних матчів не значилося. Лише останнього дня зіграли між собою двосторонню зустріч.
Напередодні відльоту до Одеси динамівський колектив поповнився двома новими виконавцями. Та якщо колишнього дніпропетровця Руслана Ротаня (виступав за “Дніпро” шість сезонів) можна вважати справжнім новобранцем (півоборонець збірної України підписав з киянами п’ятирічний контракт і виступатиме під 14-м номером), то цього ніяк не скажеш про воротаря Тараса Луценка.
У нього тепер дворічна угода з київським клубом. Нагадаємо, що Луценко — вихованець легендарного стража воріт київського “Динамо” і збірної країни 70-х років Євгена Васильовича Рудакова. І в динамівському колективі Тарас теж не новачок. Свій перший матч за другу команду клубу він зіграв ще... 1992 року. Однак, провівши в “Динамо” сім сезонів, так і не закріпився в основному складі. Тому перейшов до російського клубу “Уралан” (Еліста), який тоді очолив знаменитий динамівець Павло Яковенко.
У попередньому сезоні Тарас Луценко виступав за ужгородське “Закарпаття”. Слід зазначити, що великою мірою завдяки цьому воротареві ужгородці зберегли місце у вищій лізі. Визначився з ігровим номером і Сергій Ребров, який повернувся до динамівської сім’ї після тривалих закордонних мандрів. На футболці знаменитого футболіста буде цифра 5.
А тепер кілька слів за Одесу. В місті, справді, відчувається великий інтерес до події.
— Для нас велика честь приймати таке престижне змагання, — сказав під час зустрічі з представниками ЗМІ заступник міського голови Володимир Курінний. — Тому зроблено все, щоб захід був вдалий. Незважаючи на досить пізній початок зустрічі (о 20.45), виділено додатковий транспорт, щоб уболівальники мали змогу без проблем дістатися додому. Громадський порядок охоронятиме достатня кількість міліціонерів...
Квитки на матч давно вже продано. Втім, на трибунах красеня стадіону в парку імені Тараса Шевченка все-таки буде більшість уболівальників з Донецька і Києва. Це й не дивно, адже грають команди з цих міст. Хоча й одесити не залишаться осторонь. А їхні симпатії, либонь, розділяться. Як і торік, під час першого розіграшу Суперкубка України, коли протистояли саме ці суперники. Тоді доля призу вирішилася на користь “Динамо” в серії післяматчевих пенальті...


Віктор БРАНИЦЬКИЙ  (з Одеси).