ГЕТЬ З ЛІКАРНІ

У своєму листі до редакції начальник відділу культури Гощанської РДА Анатолій Івасюк пише:
— 22 червня я був госпіталізований у відділення гастроентерології Рівненської обласної клінічної лікарні з діагнозом «виразкова хвороба дванадцятипалої кишки в стадії загострення, гіпертонічна хвороба другого ступеня», який мені поставили гощанські лікарі. Але вже наступного дня мене запросила до себе в кабінет лікар Марія Фівчук, яка на той час ще й виконувала обов’язки завідувачки гастроентерологічного відділення. І, вибачившись переді мною, сказала: «Ви продовжите лікування у терапевтичному відділенні Гощанської центральної районної лікарні». Тоді я подумав, що, можливо, потрібно звільнити місце для більш тяжко хворої людини. Але з’ясувалося, що лікарка змушена була мене виписати за усною вказівкою по телефону начальника обласного управління охорони здоров’я Мирослава Семаніва.
А ось що розповіла лікар Марія Фівчук:
— 22 червня до нас у відділення за направленням Гощанської ЦРЛ, через 25-й кабінет нашої поліклініки, поступив на лікування Анатолій Івасюк. Йому було призначено обстеження, лікування. 23 червня мені зателефонував в. о. головного лікаря обласної лікарні й запитав, чи в нас лікується А. Івасюк. Я відповіла, що так. Згодом до мене зателефонували з обласного управління охорони здоров’я. Начальник управління М. Семанів наполіг, щоб я виписала
А. Івасюка і щоб він продовжив лікування у своєму райцентрі. Я спробувала переконати начальство, що, мовляв, хворий потребує лікування, але ніхто не послухав мене. До того ж п. М. Семанів сказав, що «начальнички» повинні поступати в обласну лікарню через головного лікаря.
Можна лише здогадуватися, що пережила під час цього лікар Марія Фівчук, якій за 33 роки її роботи ще не надходило подібних указівок.
— Переді мною людина, хворий, якому я повинна надати медичну допомогу, — каже Марія Фівчук. — Звичайно, я попросила вибачення у хворого, сподіваючись, що він мене зрозуміє, а також призначила йому лікування, не закривши лікарняного листка. А в історії хвороби і амбулаторній картці записала: «По розпорядженню (по телефону) начальника обласного управління охорони здоров’я та в. о. головного лікаря хворий (А. П. Івасюк. — Авт.) виписаний із відділення для подальшого лікування в терапевтичному відділенні Гощанської ЦРЛ, а тому відповідальність за подальше обстеження і лікування хворого із себе знімаю».
Щоправда, уже зараз М. Фівчук докоряє собі за те, що не проявила твердості й наполегливості у відстоюванні права А. Івасюка лікуватися в обласній лікарні:
— Мені потрібно було все-таки піти до М. Семаніва з історією хвороби. Хай би він письмово підтвердив свій наказ виписати його. А тепер практично мене підставили під відповідальність. І, звичайно ж, у цій ситуації я буду крайньою...
Марія Фівчук, кажучи це, наче у воду дивилася. Бо начальник управління охорони здоров’я Рівненської ОДА, депутат Рівненської обласної ради Мирослав Семанів випадок з випискою А. Івасюка прокоментував так:
— Є наказ по обласному управлінню охорони здоров’я, за яким про всі випадки госпіталізації держслужбовців необхідно інформувати головного лікаря та обласне управління охорони здоров’я для проведення моніторингу за станом здоров’я посадових осіб. Адже серед них найвищий рівень захворюваності. Ми повинні знати, хто, де і як лікується, щоб виробляти для них індивідуальний план лікування та санаторно-курортного оздоровлення. А лікар Фівчук не виконала наказу, не повідомила головного лікаря. Тож я сказав, що такі хвороби, як у Івасюка, можна лікувати і в районній лікарні. І взагалі, вважаю, що незабаром такого відділення, як гастроентерологія, в обласній лікарні не буде.
Сам А. Івасюк не має претензій до лікаря М. Фівчук. Він добре відгукується про її професійні та людські якості, розуміє, що на лікарку «тиснуло» начальство, і вона опинилася між двома вогнями: з одного боку, не послухатися М. Семаніва, який за короткий термін перебування на посаді начальника управління вже встиг зробити кадрову «революцію» в медицині, означало б для неї залишитися без роботи (вже наступного дня після моєї розмови з п. Семанівим лікарку звільнили від виконання обов’язків в. о. заввідділення. — Авт.), з другого боку, їй соромно перед хворим.
 

— Я вважаю, що в цьому випадку порушене не лише моє конституційне право про надання медичної допомоги, а й стаття 6 «Основ законодавства про охорону здоров’я», в якій зазначено, що «кожен громадянин України має право на кваліфіковану медично-санітарну допомогу, включаючи вільний вибір лікаря і закладу охорони здоров’я», — каже Анатолій Івасюк. — А мене такого вибору позбавили. Адже у спеціалізованому відділенні мене могли б краще пролікувати.
Цікава й інша деталь: чому, скажімо, ті самі «начальнички», за словами М. Семаніва, мають отримувати якийсь дозвіл, щоб потрапити на лікування в обласну лікарню? В якому законі це виписано? Хіба що в наказі управління охорони здоров’я. Але чи відповідає той наказ чинному законодавству? Схоже, п. М. Семанів забув, що він все-таки очолює в області не приватну лікарню, а галузь, яка утримується за кошти бюджету, тобто, за наші з вами кошти — як платників податків. Тож кожен із нас, в тому числі мешканець селища Гощі Анатолій Івасюк, і як платник податків, і як громадянин, котрому Конституцією України гарантоване право на безплатну медичну допомогу, має право вимагати, щоб медики надавали ту допомогу.


Одні нагороджують, інші звільняють?


Історія цього конфлікту, на думку автора листа, має набагато глибші корені. Політичні. Анатолій Івасюк не приховує, що на минулих президентських виборах голосував за В. Януковича.
На мою думку, якщо нова районна влада вважає, що А. Івасюк якимось чином порушував виборче законодавство, то повинна довести це в суді, як це зробили б у будь-якій демократичній державі. А так звана «люстрація» ( хоч би як того хотіли представники нової влади на Рівненщині) законодавством України поки що не передбачена.
Тим часом після неодноразових перевірок, проведених КРУ та міліцією, серйозних порушень у відділі культури Гощанської РДА, які давали б підстави для звільнення А. Івасюка, не виявлено. Хоча й голова РДА Валерій Бейлах своїм розпорядженням № 179 від 14 квітня 2005 року поспішив оголосити догану інакомислячому керівникові.
— Але я з цим не згодний, а тому звернувся з позовом до суду, — розповідає начальник відділу культури Гощанської РДА А. Івасюк. — А вже 31 травня 2005 року голова РДА приймає розпорядження № 251 про скасування свого попереднього розпорядження, як такого, що не відповідає чинному законодавству.
— А що спонукало вас написати другу позовну заяву до суду? — цікавлюсь у Анатолія Івасюка.
— Її написав тому, що голова Гощанської РДА Валерій Бейлах спочатку на апаратній нараді, а потім ще й на сесії районної ради заявив про те, що народний аматорський гурт «Терен», яким я керую, начебто під час передвиборної агітації у селах району давав концерти на підтримку кандидата у президенти Віктора Януковича і на цьому нібито заробив 35 тисяч гривень. Хоча два учасники гурту — депутати Гощанської районної ради завідувач хірургічного відділення ЦРЛ Василь Заболотний і завідувач аптеки №10 Станіслав Загурський — на сесії райради зробили усні депутатські запити з приводу цього звинувачення. На це В. Бейлах зауважив, що, мовляв, у нього є графік виступів гурту. Згадані депутати одразу звернулися до всіх сільських голів, щоб вони підтвердили чи спростували факт подібних «гастролей». Але жоден із голів цього не підтвердив. Лише Майківський сільський голова Ольга Костюк сказала, що не під час передвиборної кампанії, а у травні минулого року гурт «Терен» безплатно для ветеранів війни давав концерт у їхньому селі. Отож я змушений був звернутися до суду з позовною заявою про захист честі й гідності. У даному випадку не лише моєї, а й гурту.
Депутат Гощанської районної ради Станіслав Загурський з цього приводу сказав:
— Справді, такий усний депутатський запит був. І жоден із присутніх на сесії райради сільських голів не підтвердив факту виступів гурту «Терен» з агітацією за В. Януковича.
Факт такого усного депутатського запиту на сесії Гощанської районної ради підтвердили також голова Гощанської райради Петро Зубкевич, депутати райради Олег Прокопюк, Василь Заєць, Святослав Матвійчук, Валерій Скоцик. Правда, В. Скоцик, який ще й очолює фракцію «Наша Україна» у районній раді, зауважив, «що хоча й розмова про виступи гурту «Терен» була, але вона не прив’язувалася до особи Анатолія Івасюка».
Цікаво, що гурт «Терен» на запрошення того самого начальника управління охорони здоров’я М. Семаніва представляв нашу область на Співочому полі у Києві, де міністр охорони здоров’я України Микола Поліщук вручив колективові грамоту і подарунок. А в березні ц. р. міністр культури і мистецтв України вже нового Кабінету Міністрів Оксана Білозір нагородила А. Івасюка Почесною відзнакою міністерства.
Тож чому так виходить, що високі урядовці А. Івасюка нагороджують, а з новою районною владою він не може   порозумітися?
Анатолій Івасюк пояснив, що з боку виконавчої влади району до нього надходили пропозиції написати заяву про звільнення. Але він відмовився, і відтоді почалися проблеми, навіть у лікарні. Звичайно, така нервова атмосфера не сприяє здоров’ю.
Тим часом голова Гощанської РДА Валерій Бейлах заперечує, що А. Івасюку пропонували  писати заяву про звільнення, «а документи про його нагородження готувалися до Києва ще в грудні 2004 року, тобто ще за старої влади. То у міністерстві їх і підписали». Дуже сумніваюся, пане голово РДА, щоб міністр Оксана Білозір автоматично ставила свій підпис під будь-яким документом.
Як фахівцю, Анатолію Івасюку нова влада не може пред’явити претензій. Адже відколи пан Анатолій очолив районний відділ культури, у Гощанському районі кількість народних аматорських колективів із 3 зросла до 17, за рейтингом платних послуг, скажімо, навіть за перший квартал цього року район посідає третє місце в області. Попри фінансову скруту (а держава все ще за залишковим принципом фінансує культуру) мережа клубних закладів збереглася, та ще й відкрито один клуб. Багато зроблено для того, щоб переважна більшість культпрацівників була переведена на повні посадові оклади.
Хотілося почути думку голови Рівненської ОДА Василя Червонія з приводу цього конфлікту, для чого намагалась зв’язатись із ним телефоном через приймальню та його помічника Анатолія Бобровського, якому й розповіла про скаргу А. Івасюка. Але, на жаль, поговорити з В. Червонієм не вдалося.

Рівненська область.