Національне виробничо-аграрне об’єднання «Масандра», яке минулого року відзначило 110 років своєї славної біографії, відоме в усьому світі вином найвищої якості. «Масандру» називають винною візитною карткою України. Недаремно Президент України Віктор Ющенко у травні під час перебування у Криму у Книзі почесних гостей «Масандри» написав: «Схиляю голову і знімаю капелюха перед кожним, хто приклав свій труд до Вашого чудового вина. Щиро дякую». І пристрасний поціновувач вина Жерар Депардьє, який разом з нашим Президентом відвідав підвали й угіддя винзаводу, теж не забув про людей, котрі наповнюють вино життям. «Масандра біля моря... — написав він. — Це прекрасна історія. І в келихах з вином, і в серцях тих, хто його виготовляє. Я ніколи цього не забуду. Спасибі тобі, життя».


Податки — мільйонами. Для України


У 2004 році колектив НВАО «Масандра» перерахував податків усіх видів на суму 12 617 850 гривень. Отже, кожний співробітник об’єднання, як платник податків, вніс до бюджету країни по 26 000 гривень. При цьому середня зарплата по головному заводу торік становила після усіх відрахувань 1 073 гривні. Вже стільки років «Масандра» є взірцем того, як можна гідно заробляти гроші, чесно сплачувати податки й утримувати соціальну сферу. І це тоді як «Масандра» як державне підприємство сплачує додаткові податки, на відміну від різних ТОВ, ЗАТ, приватних фірм, які їх чомусь платити не зобов’язані. Якби всі в країні так прозоро працювали, також показували справжню зарплату і сплачували всі податки, то який був би бюджет України? У три-чотири рази більший за наявний!
Минулого року об’єднання виробило 658 625 декалітрів продукції, що становить 102,9% порівняно з 2003-м. Набагато більше було випущено у продаж колекційного вина і вина в сувенірній упаковці. Обсяги експорту за рік зросли майже на 10% і досягли 55%. Основний дохід «Масандра» отримує від реалізації своєї продукції на зовнішньому ринку в одинадцяти країнах світу і частково втрачає його на закупівлю різного виноробського обладнання — торік придбали на мільйон євро. Також було закуплено тисячу нових бочок. Це також важливо, як і насадження нових виноградників. Навесні цього року їх посаджено на 106 гектарах. Якщо взяти показники роботи за п’ять місяців 2005 року, то побачимо, що випуск вина порівняно з таким само періодом минулого року збільшився на 14,9%, експорт зріс на 42,8%. І податків до бюджету держави за п’ять місяців цього року перераховано більше, ніж за відповідний період минулого.
— Усі замовники купують наше вино за передоплатою, — підкреслює генеральний директор НВАО «Масандра» Микола Костянтинович Бойко. — Про що це свідчить? Насамперед про те, що вони впевнені в якості нашої продукції, її конкурентоспроможності та у своєму прибутку після продажу вина. Цінують наше вино в Англії, Швеції, Швейцарії, Канаді, країнах Прибалтики, Росії, Білорусі, Польщі, Японії, Америці й навіть у Непалі. Минулого року експорт становив 55 відсотків — ми реалізували продукції більш як на сім мільйонів доларів США. Продовжуємо співробітництво з Францією, розпочате з ініціативи Європейського союзу за програмою «ТАСІС» 2002 року в рамках проекту «Каор-Кагор».


Одне з чудес світу і його люди


Коли мені показували головний завод, його прославлені винні галереї, пригадалося, що учасники регати «Кайра-99» — яхтсмени і бізнесмени з 14 країн світу — після екскурсії по «Масандрі» й дегустації вина назвали її одним із чудес світу. Проте нічого цього не було б без людей, які працювали і працюють тут. На підприємстві є медпункт, стоматологічний кабінет, спортзал, сауна. За власні кошти з прибутку масандрівці утримують і житлово-комунальне господарство, і свій дитсадок. Одне місце в ньому коштує 900 гривень на місяць, а батьки за дитину платять лише 50 гривень. І мамі після народження дитини три роки виплачують мінімальну зарплату. Ту атмосферу затишку, турботи, доброзичливості й поваги, яка панує в об’єднанні, просто неможливо передати словами, це треба відчути. Я не знаю рівних Миколі Бойку за господарською кмітливістю, простотою і скромністю. Тут директор обідає в одній їдальні з робітниками, до нього завжди можуть підійти з будь-яким питанням і з упевненістю, що все буде вирішено. Так само, як і ялтинці, які вже кілька разів поспіль довіряють йому депутатський мандат. Проте й депутатові не так просто відстоювати інтереси виборців та колективу, особливо якщо йдеться про масандрівські землі. Річ у тому, що головний завод і 9 заводів-радгоспів розміщені від Судака до Фороса приблизно на 186 км чудового чорноморського побережжя. Виноградники — поблизу моря і є жаданим об’єктом для бажаючих побудувати дачу біля моря. Що їм мускат і нагадування про те, що землі «Масандри» — народне надбання. Так само, як вдалося масандрівцям зберегти свої виноградники в 1987 році, вдалося відстояти й землі. За 18 років керівництва «Масандрою» Миколі Костянтиновичу п’ять разів доводилося стикатися з тим, що землі об’єднання хотіли прибрати до рук високопоставлені особи. Був і такий випадок, коли чиновники з Києва намагалися забрати в колективу радгоспи «Лівадія» і «Гурзуф». Відстояли.