Від копійки до 50-гривневої купюри виготовив із... дерева самодіяльний скульптор, член Спілки народних майстрів України Георгій Панченко із села Смирнове Куйбишевського району на Запоріжжі. Усі монети — від копійки до полтини — збільшені в 5 разів. У стільки ж збільшені банкноти. Народному умільцеві ще треба виготовити 100-гривневу і 200-гривневу купюри. Це грандіозна робота!
У Георгія Івановича є жанрові композиції: «Козаки в дозорі», «Поєдинок», «Лев і янгол» та інші. Майстер чарівного різця виготовляє декоративні прикраси для дзеркал, настільних ламп. А ще робить оригінальні дивани, крісла, інші меблі.
Деревину майстер любить з юності. Перші уроки отримав від батька Івана Михайловича. Скульптор працює з дубом, буком, березою. У майстерні є спеціальні деревообробні верстати. Користується він і звичайними теслярськими інструментами, різними різцями.
Його будинок і батьківський дім нагадують музеї декоративно-прикладного мистецтва. Ви вірите, що оце виноградне листя з дерева? А піхви для декоративної шаблюки?
Різьбяр передає своє уміння синові, Сергію. А той прагне не підводити батька.
Георгій Іванович брав участь у багатьох виставках — у Запоріжжі, Києві. Його скульптури «Кобзар», «Пушкар», «Запорожець», «Вовк та Ягня» занесені до каталогу Першої київської виставки народної дерев’яної скульптури.


Куйбишевський район
Запорізької області.