Ранкове і денне засідання 7 липня


На початку пленарного засідання парламент проголосував за позбавлення повноважень одинадцяти народних депутатів, котрі перейшли працювати у виконавчі структури влади. Це голова Севастопольської міськдержадміністрації Сергій Іванов, перший заступник міністра палива та енергетики, голова НАК «Нафтогаз України» Олексій Івченко, міністр освіти та науки Станіслав Ніколаєнко, міністр охорони здоров’я Микола Поліщук, заступник міністра транспорту та зв’язку Павло Рябікін, голова СБУ Олександр Турчинов, глави Одеської, Чернігівської, Київської, Івано-Франківської та Житомирської облдержадміністрацій Василь Цушко, Владислав Атрошенко, Євген Жовтяк, Роман Ткач, Павло Жебрівський.
Однак на цьому пристрасті довкола депутатів-сумісників не вщухли, адже таких у Верховній Раді ще залишилося вдосталь. За словами голови Регламентного комітету ВР Валентина Матвєєва, матеріали щодо восьми народних обранців перебувають на розгляді в Київському апеляційному суді, стосовно ще чотирьох парламентаріїв Регламентний комітет рекомендував Голові ВР направити подання до суду. За словами глави парламенту Володимира Литвина, голова РНБУ Петро Порошенко, міністр фінансів Віктор Пинзеник і голова правління «Ощадбанку» Олександр Морозов уже також написали заяви про складання депутатських мандатів, але їх ще не розглянув профільний комітет. Не вщухли в парламенті і політичні баталії: коли ще навіть не дійшла черга до розгляду законопроектів, які необхідно схвалити на шляху вступу України до Світової організації торгівлі, депутати-комуністи знов увімкнули сирени і заблокували парламентську трибуну, навіть вчинили бійку, а депутати з фракції Народної партії, «Нашої України» і БЮТ обороняли головуючого.
Та навіть у такій обстановці В. Литвин продовжував вести пленарне засідання і ставив на голосування законопроекти згідно з порядком денним.
Парламент ухвалив у першому читанні законопроекти про внесення змін до статті 4 Закону «Про підприємництво», відповідно до яких видобуток бурштину дозволено підприємствам і організаціям будь-якої форми власності. Нині бурштин видобувають лише державні підприємства. А прийняті за основу зміни до держбюджету-2005, зокрема, передбачають створення нової бюджетної програми «Державна підтримка вугледобувних підприємств на часткове покриття витрат із собівартості продукції, у тому числі на погашення заборгованості минулих років та забезпечення гарантійних зобов’язань із повернення бюджетних позик», надання кредиту на погашення заборгованості із зарплати працівникам вугільної промисловості, яка утворилася станом на 1 квітня 2005 року. Депутати також ухвалили постанови про вдосконалення оплати праці сільських, селищних, міських голів та проведення у вересні цього року дня уряду в парламенті на тему виконання законодавства у сфері поводження з відходами та шляхів його вдосконалення.
Учора депутатський корпус поповнився новим народним обранцем: Вадим Місюра, обраний у багатомандатному виборчому окрузі від СДПУ(о), склав присягу народного депутата й одразу ввійшов до складу фракції об’єднаних соціал-демократів. Голова Верховної Ради Володимир Литвин оголосив про перехід народного депутата Микола Мельникова з фракції БЮТ до фракції Народної партії.
Після перерви депутатам довелося працювати, за висловом В. Литвина, в умовах, наближених до бойових. Блокування парламентської трибуни тривало. Але Верховній Раді вдалося прийняти в цілому два закони, які сприятимуть вступу України до СОТ. Це зміни до Закону «Про ставки вивізного (експортного) мита на насіння деяких видів олійних культур», стосовно поступового зниження ставки вивізного мита (231 «за»), а також зміни до Закону «Про страхування» щодо філій страхових компаній — нерезидентів.
Однак після цього ситуація настільки загострилася, що В. Литвин змушений був залишити сесійну залу і запросити лідерів фракцій на погоджувальну раду. Після неї депутати проголосували за продовження пленарного засідання до 21 години.