Вечірнє засідання 6 липня


За час існування інституту Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини до Омбудсмена звернулося понад 620 тисяч осіб, в тому числі 1950 народних депутатів. Такі дані оприлюднила Ніна Карпачова у своїй щорічній доповіді про стан дотримання та захисту прав і свобод людини і громадянина в Україні.
Головний порушник прав і свобод людини, на думку Уповноваженого, — держава. Однак, зазначала Ніна Карпачова, права людини мають бути вищі за права держави. Головним джерелом порушення поки що залишається бідність. Вона, в свою чергу, породила і глибоку демографічну кризу. За останні 13 років населення країни зменшилось на п’ять мільйонів.
У центрі уваги доповіді опинилися і представники Феміди. Третина звернень, які отримує Уповноважений з прав людини, стосується порушення прав громадян на справедливий суд. Нерідко суди зловживають арештом, процвітає корупція і хабарництво.
В Україні так і не припинилося побиття, пограбування, залякування, арешти і переслідування за політичні переконання. Одне слово, Омбудсмен не відзначила рушійних позитивних кроків у напрямі дотримання прав людини. Натомість, додала вона, є тільки гарні задекларовані на майданах принципи.
А на початку вечірнього засідання комуністи продовжили блокувати трибуну з сиренами і підсилювачами шумових ефектів, протестуючи проти прийняття законопроектів, які наблизять Україну до вступу в СОТ.
Попри те, парламентарії ратифікували низку документів; прийняли, зокрема, законопроекти про деякі питання ввезення на митну територію України транспортних засобів, про загальну безпеку продукції; зміни до законів «Про розвиток автомобільної промисловості України» (стосовно скасування умов локалізації), «Про політичні партії» (глава держави запропонував заборонити членство в політичних партіях працівникам Державної податкової адміністрації).
Народні депутати взяли за основу і зміни «Про перелік об’єктів права державної власності, що не підлягають приватизації». Серед таких об’єктів, зокрема, ВАТ «Завод «Маяк», «Кривбаспромводопостачання», ВАТ ХК «Луганськтепловоз». Два останні можуть бути корпоратизовані.