Цього разу квиток Генпрокурора на американський континент не пропав: чергова спроба Святослав Піскуна звисока споглянути на сиву Атлантику увінчалася успіхом: разом з двома слідчими у «справі Гонгадзе» він відлетів до США. Мета вояжу та сама: її можна окреслити майже пісенним рядком — «поговори зі мною, Колю». Генпрокурор не втратив надії побачитися з Мельниченком і забрати нарешті оригінали його всесвітньо відомих записів. Він планує пробути у США десять днів і провести переговори з тамтешнім колегою Альберто Гонзалесом.
Спостерігаючи за перебігом «довірчих» стосунків між ГПУ і «майором в екзилі», неважко було здогадатися, що Мельниченко не прагне опинитись в обіймах Святослава Михайловича. Єдине, над чим сперечалися зацікавлені, яку цього разу версію висуне кмітливий екс-охоронець, щоб уникнути радості від зустрічі із земляком. І ось ще не встигли шасі черкнути посадкову смугу, як Мельниченко запевнив: спілкуватися з Генпрокурором він буде лише з участю «широких громадських кіл». З обов’язковою явкою Мирослави Гонгадзе та Олександра Єльяшкевича. Одне слово, Микола довів, що також знає пісні і може «говорити про що-небудь від півночі до світанку».
Виглядаючи на Генпрокурора, Мельниченко не плакав, мов Ярославна, біля підніжжя статуї Свободи. Щоб розрадити душу, він згадав про покликання і витяг новий уривок зі своєї неосяжної творчості. В листі до «всіх громадян України, Президента та Прем’єр-міністра» (екс-майор, наче Генсек ООН, тяжіє до масштабного адресата) власник цифрового «клондайку» оприлюднює фрагменти розмови Кучми з Порошенком, де начебто голос нинішнього секретаря РНБО і соратника Віктора Ющенка клянеться у вірності екс-Президенту й обговорює з ним свого кума, його дружину Катерину Чумаченко, дружні стосунки між Ющенком та Тимошенко та способи «дерибану» її фракції «Батьківщина». (Запис датований 7 червня 2000 року, хоча залаштункові нюанси нинішньої «приязні» між прем’єром і секретарем РНБО вочевидь зацікавили б Мельниченка «повтором сюжетних ліній»).
Колишній охоронець попереджає Президента, що частина його оточення, «герой» нового послання зокрема, нічим не відрізняється від «двору» його попередника, і просить «усвідомити реальну небезпеку для себе і для України».
І хоча прес-служба РНБО назвала одкровення Мельниченка «компроматом», а сам Петро Порошенко рішуче заперечує факт такої розмови, сумніви залишаються. Попри всю суперечливу, а подекуди й кумедну постать майора-цифровика, саме його, чи принаймні оприлюднені ним, записи сколихнули суспільство, викликали нарешті професійну цікавість ГПУ і, врешті-решт, привели до помаранчевого Майдану з Петром Порошенком на трибуні.