Таку Національну стратегію розвитку сільського господарства до 2015 року презентувала вчора фракція Народної партії України. Над документом працювала робоча група, до якої увійшли провідні науковці, експерти та практики. Як поінформували керівник фракції НПУ Ігор Єремеєв та народні депутати Катерина Ващук, Василь Калинчук, Василь Шпак, проект постанови про затвердження представленої стратегії подано до Верховної Ради 17 червня.
Парламентарії зазначали, що численні реформи на селі, здійснені за роки незалежності України, через об’єктивні і суб’єктивні причини не зумовили підвищення ефективності аграрного виробництва, покращення умов життя та праці селян. З року в рік залишаються нереалізованими державні програми розвитку села. Органи місцевого самоврядування не мають фінансових ресурсів на утримання об’єктів соціальної сфери.
З огляду на це стратегічними цілями розвитку сільського господарства, на думку розробників новітньої «селянської конституції», мають бути соціальне відродження села, подолання бідності, досягнення стабільного та ефективного функціонування агропромислового комплексу. До того ж треба відновити державне фінансування розвитку соціальної інфраструктури, яке, на переконання депутатів, має становити не менше одного відсотка від вартості ВВП.
А загалом, сказано у програмі, обсяг фінансування заходів підтримки сільського господарства у Державному бюджеті в 2006 році має становити не менш як 10 мільярдів гривень, у 2010 — 12 мільярдів, а в 2015 — 15 мільярдів.