Від ведучого. Міністра Станіслава Ніколаєнка особисто я щиро поважаю. Він на відміну від багатьох чиновників у команді Віктора Ющенка відповідає вимогам трьох «П». У його порядності, професіоналізмі та патріотизмі сумніваються хіба що затяті супротивники соціалістичної ідеї, яку міністр не зраджує ні за срібляки, ні за посади.
Саме ці чесноти Ніколаєнка стали приводом започаткувати рубрику «У блокнот міністру». Ми маємо намір публікувати матеріали про чинуш, котрі ганьблять звання Вчителя; критикувати недоліки у відомстві; вказувати на болючі точки; підказувати вихід з неординарних ситуацій.
Тому що відомо: ворог хвалить, друг лає...

Почну з неприємного. Система освіти, на мій погляд, заражена вірусом переслідування за приналежність до кольорів веселки. Йдеться не про ректорів-проректорів, яких позбавлено насиджених місць після грудневих подій минулого року. Вони знають до кого і як відчиняти двері. Мова про менш захищених — студентів.
Одного з них, Вадима Ж., відраховано з економіко-правового технікуму при Міжрегіональній академії управління персоналом (МАУП).
Він «голубий», але не в сенсі прихильника Віктора Януковича. Вадим — представник гомосексуальної меншості. За це, як стверджує колишній студент, його і відрахували. Він не приховував своєї нетрадиційної орієнтації і насмілився навіть на міні-акцію з «підтримки секс-меншостей і пропаганди толерантності». На комп’ютері набрав і роздрукував листівки, необразливий зміст яких викликав нормальну реакцію в молодих і багатьох викладачів, але привів у шок адміністрацію. Почалися бесіди, зустрічі з психологом, а потім пропозиція піти з технікуму за власним бажанням. Вадим відмовився, після чого з’явився наказ про відрахування, під надуманим приводом: не здав, нібито, необхідні документи під час вступу. І це майже після трьох місяців навчання...
...У випускника Ужгородського університету Костянтина Куцова з орієнтацією все в порядку. Він очолює Закарпатську обласну організацію Соціалістичного конгресу молоді. Протягом місяця він жив у наметі й активно протестував проти арешту екс-голови Закарпатської держадміністрації Івана Різака і його заступника. Саме це і стало приводом, як стверджує Костянтин, не допускати його до захисту дипломної роботи з політології. Але формально його звинуватили в тім, що не вчасно здав ту роботу на захист. Хоча за місяць до нього і завідувач кафедри, і науковий керівник і... рецензент говорили про її готовність. Інакше, свідчать однокурсники, і бути не могло: Костянтин — відмінник, претендує на червоний диплом.
Чи одержить він його за такої нелюбові до «голубих»?