Учора Голова Верховної Ради України Володимир Литвин зустрівся з Президентом Парламентської асамблеї Ради Європи Рене ван дер Лінденом.
«Ваш візит і склад делегації свідчать, що Україна посідає чільне місце у Раді Європи, — зазначив глава українського парламенту і додав: — Ми відчуваємо постійну доброзичливу увагу з боку ПАРЄ». Саме вона, на переконання Володимира Литвина, допомогла подолати нам складну політичну кризу.
Р. Лінден підкреслив, що моніторинг проводиться не для того, щоб критикувати, а для того, щоб допомогти реалізувати зобов’язання. Також він повідомив, що ПАРЄ делегує на наступні вибори потужну кількість спостерігачів.
Проте, на думку Голови Верховної Ради України, «процедура моніторингу не є головною складовою взаємин України з Радою Європи». «Для нас головне — використати можливості участі в Раді Європи для того, щоб облаштувати життя в Україні за європейськими стандартами», — підкреслив Голова ВР і висловив сподівання, що після парламентських виборів 2006 року моніторинг з України буде знято. Та й сам Президент ПАРЄ в інтерв’ю журналістам зізнався, що більше зацікавлений в постмоніторинговому періоді.
«Уже цього тижня Верховна Рада України планує внести уточнення до Закону про вибори народних депутатів, а не пізніше вересня до всього комплексу законів, які забезпечують проведення виборів», — зазначив Володимир Литвин, торкаючись теми законодавчого забезпечення прозорих і демократичних виборів.
Рене ван дер Лінден висловив упевненість у необхідності завершення політичної реформи в Україні і нагадав, що важливими у цьому відношенні є рекомендації Венеціанської комісії, а також вказав на доцільність проведення реформи судової системи.
Глава українського парламенту переконаний, що говорити про завершення Конституційної реформи ще рано, і додав: рекомендації Венеціанської комісії дуже уважно вивчалися в Україні, і можна очікувати їх врахування в остаточному варіанті Основного Закону.


Вл. інф.