Вечірнє засідання 5 липня


Після перерви парламентарії мали розглядати пакет законопроектів стосовно вступу України до СОТ. Однак цього їм так і не вдалося зробити. Ще до початку засідання члени фракцій КПУ, СДПУ(о) та «Регіони України» заблокували парламентську трибуну, вимагаючи звільнення депутатів-сумісників.
Перший заступник Голови ВР Адам Мартинюк зазначив, що парламент поки що не розглядатиме законопроекти, пов’язані із СОТ, оскільки в ці хвилини триває консультація між Головою ВР, керівниками фракцій, Президентом та Прем’єр-міністром. Тож сесія ухвалила закон про призупинення дії закону про особливості приватизації ВАТ «Укртелеком».
Утім, вплинути на позицію депутатів щодо «сотівських законопроектів» не змогла ані переповнена урядова ложа, ані промова глави держави.
«Цей пакет законів не направлений проти когось чи проти якоїсь галузі», — сказав Віктор Ющенко. Завдяки його прийняттю ми отримаємо приріст валового продукту 1,9 відсотка. Піднімемо український експорт на півтора мільярди доларів. А, скасувавши пільги, додатково отримаємо до держбюджету приблизно 2,3 мільярда гривень, зазначив він. «Я просив би кожного народного депутата, який належить до демократичного блоку чи дотримується інших уподобань: зараз йдеться не про кольори. Йдеться про те, що ринок, який довкола України існує, буде опанований нею», — наголосив глава держави.
Член «Нашої України» Юрій Кармазін розкритикував дії оточення Президента. «Вас використали як таран, — зазначив він, звертаючися до глави держави. — Ми не маємо на руках жодного законопроекту щодо СОТ. Ми не проти підтримати їх, але існує певна процедура, коли спершу законопроект вивчає профільний комітет і вже потім визначається сесія. Цього не сталося». Ми поділяємо всі ваші доводи, але країні потрібні якісні закони, додав він.
Підтримала колегу й Катерина Ващук із фракції Народної партії: «За 11 років роботи у Верховній Раді я бачила різне під час прийняття законів, та ще не пам’ятаю, щоб ми приймали пакетом таку велику кількість законів, частину з яких народні депутати навіть не читали і не бачили».
Володимир Литвин так і не зміг поставити на голосування питання про включення до порядку денного пакета законопроектів щодо СОТ. Кожного разу, коли він намагався це зробити, його слова перекривали скандування блокувальників: «Сумісників — геть!» та «Ганьба!».
На вимогу фракцій «Регіони України» та СДПУ(о) було оголошено півгодинну перерву, яка затягнулася більш як на годину. Після неї Голова ВР повідомив, що чотири сумісники вже подали заяви про складання депутатських повноважень, і закрив вечірнє засідання.