Україна чітко проголосила курс європейської інтеграції, однак і досі невідомі відповідальні за його реалізацію. Про це йшлося на вчорашньому «круглому столі» на тему «Проблеми вдосконалення інституційних механізмів європейської інтеграції України», який провели Комітет ВР з питань європейської інтеграції, лабораторія законодавчих ініціатив спільно з представництвом Фонду Конрада Аденауера в Україні. До того ж, наголошували промовці, немає жодного документа, який би чітко закріпив сегменти декларацій, визначив систему органів, відповідальних за імплементацію кожного з них.
На думку експертів, головною проблемою системи інституційного забезпечення європейської інтеграції України залишається відсутність ефективної координації у цій сфері та недостатнє кадрове забезпечення процесу. Створена в період 1998—2004 років система виявила свою неефективність і потребує істотного вдосконалення. А головне — системного і послідовного, зазначив заступник голови профільного комітету Олег Зарубінський і додав, що недоцільно «займатися штурмівщиною» інтеграції і вступом у СОТ. «План Україна—Європейський союз оновлений і розрахований до 2007-го включно, — наголосив парламентарій. — Отже, треба чітко його виконати, а вже потім ставити питання про угоду щодо асоціації з ЄС. Я прогнозую, що документ підпишемо у 2008 році».
Голова Комітету ВР з питань прав людини, міжнаціональних меншин та міжнаціональних відносин Геннадій Удовенко звернув увагу на те, що в Україні існує прогресивне законодавство, однак відсутні ефективні механізму його реалізації. І водночас порадив не педалювати тему подвійного громадянства.


Вл. інф.