Голова Державної податкової адміністрації України Олександр Киреєв повідомив про намір свого відомства ініціювати впровадження податку на майно і податку з реалізації в оптовій торгівлі.

Якщо не помиляюся, розмови про впровадження майнового податку точаться на всіх рівнях від початку дев’яностих років. Олександр Киреєв нагадав лишень про найвагоміші аргументи. Скажімо, чому ми визнаємо податок на землю, але усуваємося від податку на труби, виробниче устаткування, інше нерухоме майно, який вочевидь стимулював би ефективність його утримання? З огляду на обсяги вже приватизованих заводів і фабрик, справді, чому? Хіба не розумно примусити сплачувати податок власників десятків квартир у Києві, котрі здають їх в оренду? Запитання риторичні, тим паче що у близькому зарубіжжі нерухоме майно не оподатковують лише в Таджикистані. Проте подібні ініціативи блокувалися потужним парламентським лобі олігархів, рішучий спротив законодавчим ініціативам податківців вочевидь матимемо і цього разу. Олександр Киреєв запевняє, що нового податку не слід лякатися незаможним квартиронаймачам. Логічно. Однак податок на майно зачепить знову найуразливіший прошарок населення — середній клас, який потерпав найбільше від ревальвації гривні і недолугої регуляції бізнесу, подорожчання житлово-комунальних послуг і, зокрема, тієї само нерухомості. Можна не сумніватися, що саме ці контраргументи висуватимуть противники цієї не першої свіжості ініціативи.
Ще привабливіша інша законодавча пропозиція, яка стосується розщеплення ПДВ на дві частини: ПДВ справляти за ставкою 18 відсотків, а за ставкою 2 відсотки — податок з оптової торгівлі, який залишати в територіальних бюджетах. На думку Олександра Киреєва, з якою важко не погодитися, це дасть змогу мобілізувати місцеву владу й органи самоуправління на більш активне стимулювання бізнесу. Податківці пропонують піти ще далі: там, де держава не зацікавлена в розширенні експорту, запровадити диференційовані ставки ПДВ за галузевим принципом. Це стосується передусім сировинних галузей. Олександр Киреєв сенс цієї пропозиції пояснив просто: «Нижчі ставки ПДВ дадуть можливість відшкодовувати нижчу вартість».
Звісно, нині важко сказати, чи полегшать ці законодавчі ініціативи податкове навантаження на бізнес, але очевидно, що в разі їх втілення в життя, поменшає всіляких схем з мінімізації податків.