Такий узагальнений портрет нашого співвітчизника

Уряд продовжує боротися за соціальне благополуччя народу. Нещодавно парламент затвердив основні напрями бюджетної політики на 2006 рік. Головна відмінність цієї резолюції, мабуть, у тому, що тепер Кабмін не буде боротися з бідністю, а перейде до підвищення рівня життя населення. Для чого прожитковий мінімум планують збільшити до 500 гривень (на 2004 рік він установлений на рівні 362,23 грн.), мінімальну зарплату — до 400.
Ну, а поки що за станом на 1 липня, за словами віце-прем’єра з гуманітарних питань Миколи Томенка, уряд України не має заборгованості із соціальних виплат і виконує всі заплановані 16 соціальних програм. Томенко наголосив, що сьогодні вже більш як 30 тисяч молодих українських родин отримали підвищену допомогу при народженні дитини. Він також нагадав, що з 1 липня почався черговий етап підвищення на 6,9% зарплат працівникам бюджетної сфери.
А тим часом ми повніємо від... бідності. Українці вже увійшли до числа європейських націй, які найбільше потерпають від ожиріння і надлишкової ваги. Науковці стверджують, що ця загрозлива тенденція розвиватиметься пропорційно зростанню цін на продукти харчування в Україні.
За даними в. о. завідувача лабораторії гігієни харчування ДП Державного НДЦ із проблем гігієни харчування Наталі Цимбалистої, ожирінням і надлишковою вагою страждають 35—36% чоловіків, 41% жінок і 15—16% дітей і підлітків нашої країни.
Дієтологи констатують: пересічні українці за останні 15 років стали менше споживати м’яса, риби, овочів, фруктів, молочнокислих продуктів. А цьогорічне підвищення цін на основні біологічно цінні харчові продукти вже вкотре збільшило дисбаланс у раціоні співвітчизників. Загалом вони стали вживати в 2—2,5 разу більше картоплі і хлібобулочних виробів. Саме ці продукти становлять основу раціону — надто калорійного і при цьому позбавленого біологічної цінності. Усе це призводить до порушення обміну речовин в організмі, а відтак — до зайвих кілограмів, які не додають здоров’я.