Україна має негайно, не зволікаючи, врегулювати питання чітких розрахунків за газ із Росією та Туркменистаном ще до початку нового опалювального сезону, заявив в інтерв’ю журналістам лідер депутатської групи «Демократична Україна» Ігор Шаров. Він закликав Голову Верховної Ради України Володимира Литвина зробити все можливе для врегулювання енергетичної кризи і використати для цього свій великий авторитет серед політиків Росії та Туркменистану.
«Ми маємо владнати конфлікт, бо якщо втричі зростуть ціни на російський газ, це катастрофічно позначиться на аграрному секторі, на всій промисловості», — сказав Ігор Шаров. Народний депутат висловився за збереження системи клірингових розрахунків, яка нині існує між Україною та Туркменистаном, зазначивши, що таким розрахункам «заздрять у більшості країн світу».
Водночас депутат зауважив, що суперечливі заяви урядовців на тему поставок газу в Україну не сприяють встановленню нормальних відносин з головними експортерами — Росією та Туркменистаном. І. Шаров назвав «непродуманими і такими, що загрожують національній безпеці», заяви деяких провладних політиків про готовність України до несанкціонованого відбору газу у відповідь на рішення «Газпрому» зарахувати 7,8 мільярда кубометрів газу як уже поставлені в Україну.
«Одночасна криза у відносинах і з Туркменистаном, і з Росією передусім свідчить про відсутність в уряду комплексного підходу до проблем газового ринку, а вже тільки в другу чергу є наслідком залежності України від енергопостачальників», — сказав лідер «Демократичної України».