Ранкове і денне засідання 5 липня


За 13 років незалежності Україна використовувала майже всі відомі в світі спроби прямого чи опосередкованого управління своїми об’єктами власності. Однак ефективних результатів досі немає. Причина цього не у вдалих чи невдалих спробах управління, а в політичному небажанні отримати позитивні результати. На цьому наголосила голова Фонду державного майна Валентина Семенюк на вчорашньому Дні уряду про заходи уряду з підвищення ефективності управління державною власністю у статутних фондах господарських товариств, що приватизуються та товариств, створених за участю держави.
Загалом у реєстрі корпоративних прав держави станом на 1 квітня 2005 року — 1375 господарських підприємств, у статутних фондах яких є державна частка. Майже 80 відсотків пакетів акцій держави — це недопродані в процесі приватизації залишки. Нинішня система приватизації не дає можливості допродажу ліквідних і неліквідних пакетів акцій, зазначила В. Семенюк. Скажімо, з 256 запропонованих до продажу на фондових біржах державних пакетів акцій ВАТ торік продано лише 39 відсотків.
Водночас нинішнього року уряд планує отримати найбільші за всі роки надходження державного бюджету від корпоративних прав держави. Цього року до держбюджету має надійти дивідендів на суму 533,2 млн. грн. Це завдання виконано на 131 відсоток, зазначила В. Семенюк. Протягом року також скоротилася майже на 50 відсотків заборгованість підприємств корпоративного сектору із заробітної плати.
Проте темпи погашення заборгованості залишаються недостатніми. А проведений урядом аналіз механізмів управління корпоративними правами держави свідчить про цілу низку проблем. Досі значна кількість суб’єктів господарювання приховує частку своїх доходів від держави. Великого поширення, за словами В. Семенюк, набула практика штучного банкрутства підприємств. Ефективному управлінню корпоративними правами держави заважають і суперечності, закладені в чинній законодавчій базі. На переконання голови ФДМ, уже давно варто було прийняти антимонопольне законодавство та закон про реприватизацію. «Має бути одна правова база, не можна встановлювати для одних одні правила, для інших — інші», — зазначила вона.
А на переконання Ярослава Сухого, нині у країні процвітає судове свавілля. Суди вирішують, кому і за скільки продавати той чи інший об’єкт. Як зазначила В. Семенюк, щоб владнати ці недоліки, уряд пропонує, зокрема, створити повномасштабний реєстр державного майна, вдосконалити національну депозитарну систему, а також запровадити прозоріші механізми визначення частки прибутку, яка спрямовується до фонду сплати дивідендів акціонерних товариств. Особливу увагу уряду сконцентровуватимуть на діяльності осіб, яким держава доручила управління корпоративними правами держави. Водночас уряд найближчим часом планує провести атестацію керівників підприємств, а також сформувати якісний резерв на ці посади. Стосовно приватизації «Криворіжсталі» В. Семенюк зазначила, що її принципова позиція полягає в тому, що цей об’єкт має бути в руках держави. «Однак рішення щодо «Криворіжсталі» прийняте і має виконуватися», — додала вона.
На ранковому засіданні Голова Верховної Ради Володимир Литвин повідомив про вихід Ярослава Сухого із групи «Демократична Україна» і його входження до фракції «Регіони України», а також про вихід Олексія Ярославського, Олександра Ярославського та Ернеста Галієва із групи «Демократичні ініціативи» та входження до фракції Народної партії України.
Із днем народження вітали Івана Зайця, а Юрій Діденко склав присягу народного депутата. Сесія також достроково припинила повноваження Ігоря Плужникова у зв’язку зі смертю. Водночас парламентарії не підтримали (203 «за») пропозицію Голови ВР продовжити пленарне засідання до 20-ї години через велику кількість важливих законопроектів, винесених на останній пленарний тиждень.