Віце-президент «Центру досліджень корпоративних відносин» Ростислав Іщенко оприлюднив результати прогнозів 45 експертів стосовно перспектив електроенергетичної галузі. Більшість прогнозують кризу в розпал осені

Зокрема, 80 відсотків опитуваних вважають ситуацію на ринку невизначеною, 33 — прогнозують кризові явища вже найближчим часом, 15 — вважають енергетичну галузь дестабілізованою. Водночас 46,67 відсотка загальної кількості респондентів, не заперечуючи ймовірності кризи, переконані, що її можна уникнути. Крім того, 93,33 відсотка експертів схиляються до того, що тарифи на електроенергію через підвищення цін на енергоносії НКРЕ збільшить найближчим часом.
Як до цього ставитися? Як на мене, в цих оцінках більше політики, ніж економіки, емоцій, ніж тверезих розрахунків. Хоча з багатьма аргументами можна погодитися, їх явно недостатньо для таких песимістичних прогнозів. Поясню, чому.


Нафторинок


Україна, справді, почала купувати нафту в Російської Федерації за світовими цінами, що обіцяє подорожчання бензинів усіх марок уже в липні. Адже нафтопереробні заводи укладали місячні контракти, на відміну від червня, відштовхуючись від більш високого формату світових цін (ціни на нафту перебувають у діапазоні 340—350 доларів США за тонну). До того ж не можна не зважати на ту обставину, що найбільш продуктивні заводи, як-от Кременчуцький НПЗ, вимушені залагоджувати майнові справи в судах. Але ринок насичений. Він не регулюється адміністративно. Уряд здатен створити вертикально інтегровану компанію до осені, на момент, коли вона буде конче необхідна (російське вивізне мито на нафту з серпня зросте до 140 доларів США за тонну), здатен створити рятівний резерв нафтопродуктів. Для цього Кабінету Міністрів потрібно порозумітися не з російськими нафтотрейдерами, а з власною НАК «Нафтогаз України», яка, за словами її глави Олексія Івченка, має щодо насичення ринку конкретні пропозиції. Усе це додає впевненості Першому віце-прем’єр-міністру Анатолію Кінаху. Він прогнозує подорожчання нафтопродуктів у липні на 5—8 відсотків і відкидає ймовірність будь-якої енергетичної кризи.


Газова сфера


Безперечно, на оцінки експертів вплинуло загострення відносин між ВАТ «Газпром» і НАК «Нафтогаз України», яке виникло через надумані звинувачення стосовно нібито зникнення 7,8 мільярда кубометрів природного газу з українських сховищ. Оскільки росіяни визнали, що нікуди цей газ не зникав, і вже зарахували його в рахунок плати за транзит, то вже — історія. Більш важливо для країни знати, має місце дефіцит газового балансу чи ні. Глава НАК «Нафтогаз України» Олексій Івченко запевняє, що дефіциту немає, додаткові обсяги природного газу закуплено. І, судячи з того, як вдало закінчилися його численні вояжі до середньоазіатських та близькосхідних країн, у це можна вірити. Схоже, такої само думки дотримується й Анатолій Кінах, який не вірить у те, що природний газ може спричинити погіршення україно-російських відносин, оскільки свого слова не сказали ще президенти обох країн. Тим часом, на його думку, перехід на грошову форму розрахунків за транзит та одномоментне різке підвищення ціни за природний газ згубно позначиться на енергоємній економіці. Отже, з урахуванням вилучених 7,8, ВАТ «Газпром» як плату за транзит до кінця року має поставити нам 1,046—1,946 мільярда кубометрів природного газу? Точніше скажуть президенти обох країн.
Електробаланс
Перший віце-прем’єр-міністр Анатолій Кінах спростовує прогнози експертів — уряд не збирається підвищувати тарифи на електроенергію для промислових споживачів. Щоправда, він замовчує про тарифи для населення. І слушно, оскільки українці платять за електроенергію значно менше за прибалтів або росіян. І це за умови, що досі діє згубна для економіки практика перехресного субсидування цін на паливо. Бо навіть якщо Туркменистан і дає добро НАК «Нафтогаз України» на помірні ціни за природний газ, їхнє збільшення неминуче. І взагалі, чого варті запевняння енергетиків про надлишок електроенергії на ринку, якщо в Одесі під час курортного сезону немає світла? Чи треба дивуватися тому, що 93,33(!) відсотка експертів вважають, що на електроенергію підвищать тарифи ось-ось. Причини зрозумілі — зростання світових цін на енергоносії, а також катастрофічна зношеність фондів підприємств теплової енергетики та електромереж.