3 липня 2005 року в прямому ефірі на телеканалі «Інтер» у програмі «Подробиці тижня» Прем’єр-міністр України Ю. Тимошенко у відповіді на запитання журналіста про причини різкого підвищення цін на цукор заявила, що основною причиною є неприйняття Верховною Радою України протягом двох місяців урядового законопроекту про інтервенцію на продовольчі ринки. При цьому керівник уряду зазначила, що така реакція Верховної Ради України зумовлена тим, що «сьогодні влада нова, а парламент, на жаль, зберігся у старому складі» і «притримують ті закони, які просто дуже необхідні сьогодні суспільству».
У зв’язку з цим Прес-служба Верховної Ради України повідомляє:
Дійсно, 6 квітня 2005 року Кабінетом Міністрів України внесено проект закону про використання окремих видів сільськогосподарської продукції для здійснення державних інтервенцій (реєстраційний №7311).
Вивчивши цей законопроект, Комітет з питань аграрної політики та земельних відносин дійшов висновку про необхідність істотного його доопрацювання і не рекомендував Верховній Раді України включати його до порядку денного. Зваживши на це, Верховна Рада України 31 травня 2005 року до свого порядку денного цей проект не включила.
10 червня 2005 року Президент України звернувся до Верховної Ради України з листом, яким визнав законопроект №7311 як невідкладний і запропонував розглянути його в першочерговому порядку.
1 липня 2005 року уряд надіслав до Верховної Ради України доопрацьований проект щодо використання окремих видів сільськогосподарської продукції для здійснення державних інтервенцій. Однак як у попередній, так і новій редакції законопроекту урядом не пропонувалося введення пільгового режиму митного оподаткування за нульовою ставкою стосовно цукру, як це було запропоновано на живих тварин, м’ясо, птицю, що ввозяться на митну територію України для здійснення державних інтервенцій.
Що стосується законопроекту про імпорт цукру-сирцю тростинного та цукру-піску, то Кабінетом Міністрів України до Верховної Ради України такий проект у цьому році не вносився.
Водночас 4 липня 2005 року народним депутатом України І. Насаликом внесено проект закону про ввезення в Україну цукру-сирцю тростинного у 2005 році (реєстраційний №7734), яким передбачається встановити загальні засади здійснення діяльності в Україні стосовно ввезення цукру-сирцю тростинного у 2005 році.
Прес-служба Верховної Ради України заявляє, що законодавчий орган держави рішуче відкидає висловлені у виступі Ю. Тимошенко звинувачення на адресу парламенту в його небажанні розв’язати ситуацію з цукром на законодавчому рівні.
Вищезазначене свідчить про фактичну відсутність адекватного реагування з боку уряду на економічні процеси, що відбуваються, зокрема, на ринку цукру, не зважаючи на застереження, які не раз висловлювалися, в тому числі народними депутатами України, стосовно наявності причин для підвищення цін на зазначений товар.
Сьогодні, на жаль, можна констатувати, що Україна поступово втяглася у низку криз, причиною яких, на думку уряду, є: м’ясної — спекулянти, енергетичної — Росія, а проблем з цукром — Верховна Рада України.
Нині вбачається необхідним здійснення урядом системного аналізу соціально-економічної ситуації в державі та прийняття адекватних і невідкладних заходів, спрямованих на її стабілізацію.
А щодо висловлювання Прем’єр-міністра України про нову владу і стару Верховну Раду, то слід нагадати: нова влада в особі Кабінету Міністрів — це вчорашні народні депутати, значна частина з яких нехтують вимогами Конституції України і не складають депутатських повноважень.
Новою владою не можна стати на основі гучних гасел і безпідставних звинувачень усіх і вся. Краще було б спрямувати енергію уряду на започаткування нового змісту роботи.