Заява заступника міністра внутрішніх справ Олександра Фокіна в позавчорашньому ефірі «5 каналу» про те, що його телефони незаконно прослуховуються з відома і навіть вказівки керівника МВС Юрія Луценка, мала ефект якщо не бомби, то кулеметної черги. Крім прослуховування службових телефонів, які, до речі, за «статусом» повинні бути особливо захищені від сторонньої цікавості, «сканують» його мобільні й домашні розмови, зокрема, з народними депутатами. Олександр Фокін стверджує, що не тільки він, а й інші заступники перебувають у полі зору особливої допитливості міністра. Він також не виключає оперативно-провокативних дій проти себе та членів сім’ї з боку підрозділів, контрольованих самим міністром.
Підвищену увагу до себе заступник пана Луценка пояснює тим, що «патронує» над 98 відсотками матеріальних ресурсів міністерства. Цей привабливий сектор діяльності начебто хтось хоче прибрати до рук, тому й почали проти нього масштабну, поки що телефонну, операцію. Він готовий відмовитися від опіки над міліцейськими благами, якби йому чесно про це сказали. Оскільки «чесності» не дочекався, Олександр ФокІн звернувся до Президента, сподіваючись, що той розбереться в ситуації і захистить від посягань міністра людину, яку призначив на посаду заступника своїм указом.
Під час учорашньої екстреної прес-конференції Юрій Луценко рішуче спростував усі обвинувачення у незаконному прослуховуванні телефонів і вважає, що заяву Фокіна спричинили або емоційний стрес, або її «простимулювали сили, які не люблять нинішнє керівництво МВС».
Міністр підтвердив, що 17 червня звернувся до Президента з поданням про звільнення свого заступника за недостатній рівень організаційних здібностей, використання службового становища у власних інтересах і неетичну поведінку. За словами глави МВС, «об’єкт переслідування з його боку» демонструє суспільству не нове міліцейське обличчя, а оскал старого. Найцікавіше, що на посаду заступника Юрій Луценко Фокіна запросив особисто, але просив при цьому забути про особистий бізнес і старих знайомих. Вочевидь, цими порадами не скористалися. Міністр не раз вказував заступникові на «забудькуватість», але той не зважав на попередження.
Негідні займаної посади вчинки Фокіна, наголосив Юрій Луценко, йому розсекретили не розшифровки розмов, а рапорти управління внутрішньої безпеки. До речі, за результатами його перевірок складено більш як 200 протоколів про корупцію в міліцейському середовищі і порушено 368 кримінальних справ. «Якщо я вимагаю дотримання законності від усіх, то чому маю звільняти від моралі членів моєї команди», —дивується Юрій Луценко. Спантеличує його й інше: позавчора ввечері вони домовилися з Олександром Олександровичем «розійтися як чоловіки» без взаємних образ. І раптом — сенсаційна поява «чоловіка» Фокіна в студії «5 каналу»! Інакше як превентивним ударом це не назвеш.
«У нас є певне завдання і певні терміни для радикального реформування МВС, — пояснює Юрій Луценко, — і саме цим спричинена «жорсткість» до Олександра Фокіна. Можливо, хтось не витримує такого екстриму в роботі, тоді ми знайдемо інших, витриваліших людей».
Однак якщо Президент не підпише подання на звільнення, міністр продовжуватиме працювати з «неетичним заступником». Напевне, без надії на його перевиховання. Адже «по-чоловічому» домовитися у них не вийшло. Та й у разі чого Олександр Фокін завжди може послатися на прослуховування його телефонів.
Розв’язати «міліцейську колізію» належить Президентові. Після прес-конференції глава МВС терміново відбув на зустріч з Віктором Ющенком. За неофіційними даними, на аудієнцію чекає і поки що заступник міністра пан Фокін.


Людмила КОХАНЕЦЬ.


***


За словами Ю. Луценка, Фокін був об’єктом «пильної уваги департаменту внутрішньої безпеки цього відомства». Окреме здивування викликав факт обслуговування сім’ї Фокіна державною охороною та державними автомобілями. Юрій Луценко заявив, що Фокін лобіює комерційні інтереси фірми, комерційним директором якої він є, і бізнесу своєї родини. Водночас міністр не вбачає в його діях фактів зловживання службовим становищем. За словами міністра внутрішніх справ, йдеться про «використання службового становища», що, на думку міністра, не одне й те саме. «Департамент внутрішньої безпеки порушив службове рослідування, якщо в цьому будуть виявлятися ознаки кримінального злочину, то, звичайно, він буде відповідати, як і всі. ... Порушувати чи не порушувати проти пана Фокіна кримінальну справу — прерогатива Генпрокуратури», — сказав міністр внунтрішніх справ.
За словами міністра, він був здивований заявами Фокіна, які почув в ефірі «5 каналу». «Можливо, це був емоційний стрес», — сказав Юрій Луценко. Водночас він не виключає, що цей хід був «простимульований певними політичними силами».


Ганна ЛУКАНСЬКА.