Народні депутати мають розглянути 134 законо-проекти, серед яких — урядовий пакет законів, що є передумовою вступу України до СОТ, виборчий закон та низка інших невідкладних питань. І навіть у прохолодній сесійній залі народним обранцям доведеться трудитися у поті чола — адже лише зміни до закону про Митний тариф містять три тисячі аркушів тексту.
Щоб переконати парламентаріїв у необхідності підтримати урядові ініціативи, на погоджувальну раду лідерів депутатських фракцій і груп прийшов майже увесь склад Кабміну на чолі з Прем’єр-міністром Юлією Тимошенко. Вона повідомила, що спільна робоча група за участю представників уряду і парламенту істотно допрацювала розроблені урядом законопроекти і врахувала практично всі зауваження депутатських фракцій і груп.
Зрештою, парламентарії та урядовці домовилися винести на розгляд ВР два пакети законопроектів — 14 щодо СОТ і шість щодо житлового будівництва під назвою «Територія якісного життя», змінивши процедуру розгляду цих законопроектів і голосуючи не за кожен окремо, а «пакетом». Розгляд цих двох «пакетів» законопроектів заплановано на другу половину дня вівторка. Окрім того, Кабмін звернувся до Верховної Ради з проханням невідкладно розглянути цього тижня ще декілька питань: постанови про нормалізацію цін на харчові продукти, зокрема цукор, зерно і м’ясо, про ввезення за квотами цукру-сирцю на три місяці, про систему державних інтервенцій на продовольчому ринку, а також зміни до держбюджету-2005 щодо погашення заборгованості працівникам вугільної галузі, яка виникла станом на 1 січня цього року.
А розпочнеться пленарний тиждень у парламенті з дня уряду, на якому депутати заслухають інформацію про заходи щодо підвищення ефективності управління державною власністю у статутних фондах господарських товариств, що приватизуються, та товариств, створених за участю держави. Того само дня парламент планує розглянути низку приватизаційних питань — законопроект про зупинення дії закону «Про особливості приватизації ВАТ «Укртелеком» та низку змін законопроекту про перелік об’єктів права державної власності, що не підлягають приватизації. Нову редакцію закону про вибори народних депутатів буде винесено для схвалення у другому читанні та у цілому першим питанням у середу.
Голова Верховної Ради Володимир Литвин наголосив, що парламентарії мають визначитися на цій сесії щодо закону про вибори до ВР з тим, щоб на наступній сесії напрацювати закон про вибори до місцевих рад. У середу в парламенті також виступить із щорічною доповіддю Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Ніна Карпачова, а о 15 годині відбудуться парламентські слухання «Проблеми у сфері забезпечення охорони здоров’я і медичного обслуговування громадян України та шляхи їх розв’язання». На розгляд парламенту в четвер буде винесено 43 законопроекти у другому читанні та більше десяти законопроектів, які повернулися до ВР із зауваженнями Президента.
Однак остаточно домовитися депутатам з урядовцями ще не вдалося. Найтяжче їм досягти згоди стосовно урядових законопроектів, які є необхідними для вступу України до СОТ. «У кожної фракції є взаємовиключні підходи», — заявив після погоджувальної ради глава парламенту Володимир Литвин. Скажімо, для депутатів-аграріїв чутливими є питання ввезення цукру-сирцю, олійних культур тощо. А для фракцій, пов’язаних з промисловими регіонами, — проблеми металургійного комплексу. «Юлія Володимирівна зачарувала зал, але цього було недостатньо, щоб переконати більшість фракцій проголосувати за закони щодо СОТ у пакеті», — сказав соціаліст Микола Рудьковський. Фракція СПУ виступає проти пакетного голосування, пропонуючи внести у сесійний зал лише ті законопроекти, які не викликають заперечень у народних обранців. А спірні питання зняти з розгляду.