«Головне завдання сьогодні — подолати відчужено-критичне ставлення до регіону. Маю всі підстави стверджувати, що у вас в Україні набагато більше прихильників, ніж хтось намагається переконати, тому ми виступали і будемо виступати проти штучного, викликаного політичними розрахунками, антидержавного й антинародного поділу України на конфронтуючі, чужі один одному регіони». Таку думку Голова Верховної Ради України Володимир Литвин висловив під час зустрічі з міськими, селищними, сільськими головами, представниками депутатського корпусу обласної, міських та районних рад Донецької області. У зв’язку з цим глава парламенту закликав рішуче відкинути нашіптування «доброзичливців», які твердять, що Донецьк — це край, у якому нема патріотів, у якому утвердилася майже мафіозна система управління. Разом з тим В. Литвин закликав так само відкинути «підступну за своєю суттю теорію», що Донбас начебто є особливим територіальним утворенням, рівновіддаленим від усіх офіційних столиць сходу і заходу, півночі і півдня. На його думку, потрібно «якнайшвидше подолати суспільний страх, невизначеність та невпевненість» і будь-що заспокоїти українське суспільство, бо народу потрібне співіснування, а не співзнищення.
В. Литвин висловив думку, що боротися з проблемою, яка має назву сепаратизм, потрібно не з допомогою Генпрокуратури, а шляхом широкої публічної дискусії, під час якої мають звучати «вагомі аргументи на користь унітарної децентралізації України, а не взаємні погрози». Таку загальноукраїнську розмову повинні очолити найшанованіші в суспільстві особи, що діють за велінням совісті, а не на догоду так званій політичній доцільності. Голова ВР висловив переконання, що суспільству потрібно «вийти на широкоформатну суспільну угоду, яка б убезпечила Україну від протистоянь та забезпечила динамічний поступ». В. Литвин вважає, що таку угоду можна було б укласти в серпні, напередодні чергової річниці незалежності України, причому це не обов’язково має бути письмовий документ — важливо досягнути взаєморозуміння стосовно базових основ розвитку суспільства. «Потрібно відмовитися від «ефекту кобри» і припинити вирощувати в Україні ворогів», — зазначив глава парламенту.
До початку зустрічі з представниками органів місцевого самоврядування Голова ВР ознайомився з роботою ЗАТ «Новокраматорський машинобудівний завод». Саме на прикладі цього підприємства можна побачити і проблеми, і перспективу, відзначив В. Литвин.
Раніше завод був зорієнтований на оборонні замовлення, але тепер повністю змінив номенклатуру продукції. Тут виробляються машини безперервного лиття заготовок, прокатні стани та інше металургійне обладнання, прохідницькі комбайни для вугільної галузі, крани будь-якого призначення, преси тощо. Торік підприємство подолало символічну межу, реалізувавши продукції на суму понад 1 мільярд гривень. При цьому частка експорту скоротилася з 70 до 50 відсотків, а це — тенденція: отже, вітчизняні промисловці оновлюють виробництво і замовляють сучасні машини.
— За останні п’ять років ми збільшили обсяг інвестицій у виробництво в 5—6 разів, — відзначив президент НКМЗ, народний депутат України Георгій Скудар. — Однак з 2005 року мотивація для інвестицій практично зникла. Треба переконувати уряд, що технопарки, спеціальні економічні зони, території пріоритетного розвитку — це не чиясь ідея, це існує в усьому світі. І їх скасування — просто помилка, яку треба виправити.
Про переваги пільгового режиму оподаткування, завдяки чому в області створено 18,5 тисячі і збережено 36 тисяч робочих місць, говорив, виступаючи на нараді за участю Голови Верховної Ради, заступник голови Донецької обласної ради Анатолій Близнюк. За його словами, прогнозування Мінфіном доходів частини місцевих бюджетів далеке від реальності: за п’ять місяців лише одне місто та один район області виконали бюджет. А решта змушена була вдаватися до кредитів. На думку заступника голови обласної ради, повинні знайти своє місце в державному бюджеті і такі важливі для регіону програми, як забезпечення якісною питною водою, погашення заборгованості в зарплаті на підприємствах-банкрутах, будівництво метро в Донецьку, переробка та утилізація відходів промислового виробництва.
— Я вважаю неправильним огульний підхід до функціонування вільних економічних зон хоча б з точки зору виконання Україною тих зобов’язань, які вона взяла на себе, а це 747 інвестиційних проектів на 5,2 мільярда доларів. Інвестори сподівалися, що закон діятиме протягом визначеного часу, тому сьогодні ми можемо чекати певних судових процесів. Але яка ідея закладалась під час створення вільних економічних зон? — запитує В. Литвин. — Що вони працюватимуть на зовнішній ринок, але реально працюють на внутрішній, причому, дуже часто порушуючи законодавство.
Міський голова Донецька Олександр Лук’янченко закликав більше уваги приділяти проблемам шахтарських міст. У невеликих населених пунктах шахти є містоутворювальними підприємствами, і після їх ліквідації виникає безліч проблем. Наприклад, в обласному центрі протягом семи років закрито десять шахт, і внаслідок затоплення гірничих виробок вода виходить на поверхню. Площа підтоплення перевищує 5 тисяч гектарів, на цій території мешкає 190 тисяч осіб. «Бездумна політика закриття шахт поставила міста і селища на межу екологічної катастрофи», — заявив міський голова Добропілля Віктор Дерипаска. Місто-супутник Білозерське через шахтні підробітки опустилося на 2—3 метри, і всі підземні води вийшли на поверхню. Подолати це лихо власними силами неможливо, потрібна допомога держави.
Голова ВР, не заперечуючи проти цільового спрямування державної допомоги, закликав реально дивитися на речі, бо матеріали перевірок чітко вказують, що велика частка з виділених на підтримку вугільників 4,5 мільярда гривень пішла не в галузь, а різним посередникам. «Давайте спочатку наведемо лад у використанні коштів, а вже потім будемо говорити про суму, яка потрібна», — сказав він.
На проблеми селян звернула увагу сільський голова Наталія Тарасенко (Артемівський район). Вона відзначила, що на місцях давно чекають обіцяного переходу від бюджетної «піраміди» до формування бюджету знизу вгору. Поки що в скарбничці сільради не передбачено ані копійки на благоустрій чи освітлення, комунальна власність потребує ремонту та оновлення. Формальний підхід до фінансування закладів освіти й медицини не враховує місцевих реалій. Та й заробітна плата сільського голови зовсім не відповідає навантаженню, яке лягає на нього.
Голова підкомітету Комітету ВР з питань бюджету Катерина Фоменко зазначила, що комітет має намір перерахувати місцеві бюджети відповідно до вимог закону, причому навіть перші і приблизні підрахунки показують, що в середньому їх треба збільшити вдвічі. «Без революційних змін формування місцевих бюджетів далі жити неможливо, тому будь-якій реформі має передувати реформування місцевих бюджетів», — сказала вона.
Стурбованість керівників органів місцевого самоврядування викликає і обговорювана адміністративно-територіальна реформа.
— Із двох бідняків ми отримаємо лише бідняка у квадраті, — змалював перспективу об’єднання районів голова Слов’янської районної ради Олександр Бондаренко. — Без економічного зростання неможливо реалізувати ідею: забезпечити самодостатність територій та наблизити послуги до людей. Крім того, з урахуванням нашого сумного досвіду, пропоную спочатку реформу провести в одному окремому регіоні.
Глава парламенту з цього приводу зазначив, що в нас дуже часто «кожен політик визначає свою політику», а в суспільстві з цього приводу ведуться запеклі дискусії. «Хіба був офіційний документ, хіба є рішення Кабінету Міністрів? Немає. А в країні йде всенародне обговорення, наче більше нічого робити». З цього й потрібно виходити, сказав В. Литвин, бо в Конституції чітко записано, що територіальний устрій визначає Основний Закон. «Я стою на тому, що навіть коли йдеться про експерименти, то й тоді потрібне рішення Верховної Ради».
Під час робочої поїздки на Донеччину Голова ВР також побував на агрофірмі «Шахтар» орендного підприємства «Шахта імені О. Ф. Засядька», ознайомився з упроваджуваною на шахті імені Засядька технологією вилучення та використання шахтного газу-метану. Також В. Литвин відвідав Святогірську лавру та виступив у прямому ефірі ТРК «Україна».


Ліна Кущ, Сергій Лавренюк.


Донецька область.