На виїзному засіданні Комітету Верховної Ради України з питань промислової політики і підприємництва, що відбулося в Черкасах, його учасники висловилися за негайне прийняття державної програми розвитку медичної промисловості України.
Ініціатор «виїзду в народ», колишній працівник Черкаського науково-виробничого комплексу «Фотоприлад», а нині народний депутат України Володимир Єщенко, відкрито лобіював інтереси заводчан. Його колеги, члени «промислового» комітету, а також парламентарії Комітету з питань охорони здоров’я, материнства і дитинства, запрошені на засідання, після огляду виставки зразків медичної техніки також стали на бік Володимира Миколайовича.
— Наше наукоємне підприємство, — розповів генеральний директор «Фотоприладу» Анатолій Глущенко, — крім виробів точної механіки та оптико-електроніки спеціального призначення, розробило комплекс офтальмологічних приладів, котрі вкрай необхідні вітчизняній медицині. Це, зокрема, апарат для фотографування дна ока, пристрій для діагностування і лікування косоокості, апарат для лікування центральної дистрофії сітківки ока та інше високоточне медичне приладдя.
Схвальну характеристику роботам черкаських конструкторів та інженерів дав на засіданні доктор медичних наук, завідувач лабораторії Інституту очних хвороб і тканинної терапії імені Філатова АМН України Володимир Коломієць. Одеські офтальмологи десятий рік співпрацюють з конструкторським бюро НВК «Фотоприлад».
— Однак наших зусиль, передусім фінансових, замало, щоб запустити в серійне виробництво новітні апарати, — акцентував увагу науковець з Одеси. — Ми просимо парламентські комітети «підштовхнути» уряд нагально затвердити державну програму розвитку медичної промисловості.
Перший заступник голови профільного комітету Вадим Гуров, який вів засідання, зазначив, що у 1992—1996 роках уже здійснювався державний проект підтримки випуску вітчизняного медобладнання. Він мав позитивний результат. Тому нинішня відсутність подібної програми — прикрий прорахунок і уряду, і Верховної Ради, підкреслив Вадим Миколайович.
Члени парламентських комітетів ухвалили рішення звернутися до Прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко з пропозицією про термінове затвердження Державної цільової науково-технічної програми розвитку медичної промисловості України на 2006—2010 роки. Міністерству охорони здоров’я України та Міністерству промислової політики рекомендовано розглянути необхідність створення на базі НВК «Фотоприлад» спільно з Інститутом імені Філатова та іншими медзакладами науково-технічного центру для відпрацювання вимог до медичної апаратури.

Черкаси.