Голова парламентського Комітету з питань боротьби з оргзлочинністю та корупцією Володимир Стретович підтвердив журналістам інформацію, що впродовж тижня гуляла «ложею преси»: Генпрокурор Святослав Піскун запропонував йому посаду свого першого заступника і начебто погодив це питання з Президентом Віктором Ющенком.
Щоправда, така кадрова домовленість, як і всяка новина «за спиною», виявилася для самого пана Стретовича несподіванкою. За його словами, глава держави не повідомив його ні про ініціативу Святослав Піскуна, ні про своє схвалення. Тому продовження розмови про перехід на роботу в Генеральну прокуратуру «можливе лише після переговорів з Президентом». До речі, саме сьогодні, 5 липня, Володимира Стретовича чекають на Різницькій для обговорення пропозиції та прокурорських перспектив.
Що подвигло (а головне, хто) Святослава Михайловича на таку ризиковану ідею? Адже, як свідчать скандальні записи розмови начебто Генпрокурора з нібито зятем екс-президента Віктором Пінчуком, приходом Стретовича в ГПУ людина з голосом Піскуна лякала свого співрозмовника: «Вітенько, я тебе благаю, на колінах прошу... Їдь туди і бери це питання в руки... Або прийде Кармазін, або прийде Потебенько, або прийде Стретович... Якщо я гірший від цих трьох...» (Переклад з російської автора. — Ред.). Тоді оточення Кучми погодилося, що не гірший, а навіть кращий. Хто тепер це питання тримає в руках? Чи, бува, пан Піскун не запросить у заступники ще й Кармазіна і Потебенька?
Місяць тому, коли розгорівся «телефонний скандал», Володимир Стретович заявляв про необхідність відставки Генпрокурора. Найпікантніше, що, запрошений в перші заступники, він не змінив кардинально позиції: «Після того, як було опубліковано розмову Святослава Михайловича з Віктором Михайловичем, я сказав, що він не може бути Генеральним прокурором апріорі. Тому вважаю, що він має подати у відставку, щоб зберегти своє обличчя».
Що ж. Можна апріорі привітати пана Піскуна з вдалою пропозицією. З таким першим заступником його обличчю незабаром ніщо не загрожуватиме.