Заява фракції партії “Єдина Україна”

Праця лікарів і вчителів достойна не лише всенародної поваги, а й гідного матеріального забезпечення. Адже саме вони формують і плекають фізичне та інтелектуальне здоров’я наших громадян.
Питання соціального захисту працівників бюджетної сфери, передовсім освітян та медиків, є пріоритетними для партії “Єдина Україна”. Члени фракції нашої партії у Верховній Раді України розробили, зокрема, законопроекти, узаконивши які, парламентарії відновили соціальну справедливість і надали сільським вчителям, лікарям, працівникам культури та пенсіонерам з їх числа право отримати у власність земельні паї, а також запровадили бюджетне фінансування сільської медицини та культури.
Ми переконані: високий божественний і суспільний статус вчителя і медика не дає найменших підстав, жодних виправдань негідної оплати їхньої жертовної праці. Вони повинні отримувати не менше, ніж державні чиновники високого рангу. З огляду на це ми внесли законопроекти, які передбачають прирівняти порядок нарахування пенсій медичним та педагогічним працівникам до відповідного порядку для державних службовців.
Нині державний службовець отримує пільгову пенсію в розмірі до 90% своєї зарплати, а вчитель чи лікар —пенсію на загальних підставах. Тим часом кожен із них працює в державній установі, виконує суспільно важливі функції та фінансується за рахунок бюджетних коштів.
Пропонуємо призначати пенсії для медичних і педагогічних працівників у розмірі 80 відсотків від сум заробітної плати, а за кожний повний рік роботи понад 15 років педагогічного стажу для жінок та понад 20 для чоловіків збільшувати пенсію на один відсоток, але не більше, ніж до 90 відсотків середньомісячної заробітної плати. При цьому пенсія медичному та педагогічному працівникові має виплачуватися у повному обсязі — незалежно від його заробітку, одержаного після виходу на пенсію.
Також пропонуємо прирівняти педагогічний і медичний стаж до стажу державної служби.
Це дозволить відновити соціальну справедливість, забезпечити медикам та педагогам пенсію, гідну тієї особливої місії, яку вони виконують для всіх і кожного.


Богдан ГУБСЬКИЙ, лідер фракції партії “Єдина Україна”.