Невиконання рішення судів сьогодні — явище поширене. Причини його різні — об’єктивні й суб’єктивні. Але стаття 124 Основного Закону чітко вказує на обов’язковість виконання судових рішень на всій території України. Саме цю норму Конституції вдало застосувала суддя господарського суду Миколаївської області Ольга ТАРАНУЩЕНКО.
Ольга Григорівна — суддя молода і прогресивна. Галузь господарського права вибрала не випадково. Їй імпонує цікава й різноманітна законодавча база, конкретика, чіткість, відсутність емоцій і абсолютно рівне становище сторін. З початку цього року суддя розглянула 228 позовних заяв, пов’язаних з визначенням права власності, перевезення вантажів, договорами підряду, постачання, купівлі-продажу, орендними взаємовідносинами. Як голова колегії із розгляду справ, пов’язаних з інтелектуальною власністю, слухає і цю категорію спорів.
У застосуванні Конституції як закону прямої дії може поділитися власним досвідом. «Порушення норм Конституції, — каже Ольга Григорівна, — часто відбувається на стадії виконавчого провадження. Тобто коли виконавча служба, беручи до виконання наказ господарського суду, неправомірно припиняє або не відкриває виконавче провадження».
Ось один з випадків із судової практики судді. Зі скаргою на державну виконавчу службу звернулося селянське фермерське господарство. Раніше це господарство, як позивач, виграло справу про стягнення певної суми з боржника. Кредитор відстоював своє право протягом кількох місяців, затратив власні кошти на інформаційні послуги, сплатив державне мито. Зрештою, згаяв час. Але справу виграв. По закінченні процесу було видано наказ господарського суду, оформлений відповідно до резолютивної частини рішення. Однак районна виконавча служба призупинила провадження і не виконала рішення суду. Такі дії, вважав скаржник, протиправні. І, як з’ясувалося під час судового розгляду, цілком обґрунтовано.
— Суддям не треба «боятися» прямо застосовувати норми Основного Закону. Це ефективно і доречно також під час розгляду, зокрема, спорів про право власності. Тема сьогодні актуальна і складна. А Конституція тут може допомогти. У прийнятті ухвали у даній справі я керувалася Конституцією України, — пояснює Ольга Таранущенко. — Зокрема статтею 124, про яку йшлося вище. Застосування норми Основного Закону надає судовим актам більшої значущості, а отже, і більшої відповідальності. Звісно, не можна побудувати рішення лише на нормах Конституції. Є спеціальні закони, кодекси, інші нормативні акти, які уточнюють її. Але Конституція — це фундамент, базис і містить норми всіх галузей права.

Миколаїв.