Анатолій ЛУНЯЧЕНКО, голова Одеського обласного апеляційного суду, заслужений юрист України:
— Пряма дія конституційних норм — не декларація на правову тему, а нормативно-правовий акт вищої юридичної чинності. Районні та апеляційний суд Одеської області виходять у своїй практиці з того, що будь-який громадянин на території України вправі зажадати судового захисту своїх прав і свобод, прямо і безпосередньо посилаючись на норми Основного Закону країни.
Частина 3 статті 8 Конституції, у якій ідеться про принцип прямої дії конституційних норм, у судах Одеської області не декларується, а працює.
Приміром, статтею 63 частини 1-ї Конституції передбачено право на відмову давати показання чи пояснення стосовно себе, членів своєї родини чи близьких родичів. Як норма прямої дії, ця стаття Конституції не потребує додаткового регулювання з боку інших законів — Цивільно-процесуального чи Кримінально-процесуального кодексів — і підлягає виконанню в будь-якому правоохоронному органі, зокрема й у суді.
Аналіз практики судів Одеської області свідчить про те, що статті Конституції як норми прямої дії рік у рік дедалі частіше застосовуються як під час розгляду судових справ, так і при винесенні рішень. Вважаю, що це явище має тенденцію до розширення.
На жаль, судова практика і виконання судових рішень, заснованих на діях статей Конституції як норм прямої дії, часто зіштовхуються з нездоровим, як на мене, консерватизмом при їх реалізації. Це притаманне й вищим судовим інстанціям. Можна навести чимало прикладів, коли посилання суду на ту чи іншу статтю Конституції інші органи влади просто ігнорують.

Одеса.