Чи знаєте ви, що статті Конституції — це норма прямої дії?

Микола СОТНИКОВ, робітник:
— Безперечно, про це знаю. І дуже добре. Адже не раз доводилося відстоювати свої права. Одна із справ «довела» мене навіть до Верховного Суду, який прийняв ухвалу на мою користь. Завдяки цьому і деякі керівники, з якими довелося мати справу, знають тепер про Конституцію України значно більше. На жаль, багато хто з простих людей налаштований дещо скептично: мовляв, відстоювати свої права — собі дорожче.
Володимир ЛЕЛЮХ, пенсіонер:
— Прямої дії вони чи «кривої», а на місцях всяк робить по-своєму. Взяти роки незалежності... У селі весь цей час будь-який маленький начальничок чи якийсь дрібний доморощений бізнесмен тільки й думали про те, як надурити бідного селянина. І дурили! І нині продовжують дурити — на паях, на землі, на цінах... Де це бачено, щоб молоко коштувало дешевше, ніж ... мінеральна вода? Або, скажімо, пільги... Скористатися більшістю з них можуть лише ветерани, які живуть у місті. А які у мене можуть бути пільги, коли в нашому селі чи не єдиним благом є світло? Всі інші «пільги» створюй собі сам!
Василь, безробітний:
— Знаю, але мало в це вірю. 23 роки пропрацював інженером у будівельній організації. В останні роки, правда, тільки на папері, бо після того, як нашу мехколону приватизували, то все кудись «хутко зникло». На наших очах розікрали таку колись багату організацію. І куди не зверталися — до райадміністрації, до прокурора — всі тільки руками розводили: мовляв, це приватна власність, тож самі розбирайтеся... А як же наші права?
Сергій СТРЕЛЬЧЕНКО, водій:
— Чи хоч один суд в Україні прийняв колись рішення винятково на основі того чи іншого положення Конституції? Безпосередньо! Приміром, беру я цю книжечку, читаю «Громадянин України має право...», іду в суд і добиваюсь... Якщо таке було, тоді повірю, що норми Конституції таки мають пряму дію.


Віталій СКОБЕЛЬСЬКИЙ.


Полтавська область.


***


Іван Петрович, голова ради:
— Знаю, що коли закони та підзаконні акти суперечать Основному Закону, то вони не чинні. Але окремі статті не діють взагалі. Наприклад, стаття 43 гарантує громадянам захист від незаконного звільнення. Мене звільнили з роботи, я звернувся до суду, суд поновив, та виконавча служба навіть не спробувала виконати рішення, бо я судився з високим керівником.
Сергій, журналіст:
— Існує велика кількість законів, котрі суперечать Конституції. Тому живемо не за Конституцією, а за регуляторними актами, які перекреслюють Конституцію.
Ганна, вчителька:
— Перша причина, що статті Конституції не діють як пряма норма, полягає у недосконалій судовій системі, де діє принцип «закон — як дишло». Друга — відсутність у бюджеті держави грошей, без чого Конституція — це декларація обіцянок.


Записала Алла БРУСИЛОВА.


Херсонська область.