У Сімферополі відбулися перші громадські слухання з проблем кримських караїмів. Вони заявили про кризову ситуацію, в якій опинився етнос.
На півострові їх залишилося близько 800, у всьому світі — менш як дві тисячі. Караїми — корінний народ півострова, колись значний і сильний, за минуле століття скоротився вдесятеро. А караїмських храмів поменшало у 20 разів. Стародавній етнос опинився на грані виживання: не лишилося національних шкіл, бібліотек, культових приміщень, духовних училищ, общинних земель, благодійних фондів. Якщо відімре релігія, культура і мова, зберегти етнос буде неможливо. Народ вимагає повернення своїх культових приміщень і національних святинь.
Якщо не вжити термінових заходів, то вже найближчим часом ми позбудемося частини своєї історії, спадку цілого народу, який чимало зробив не лише для України, а й світу, — кажуть кримські караїми. Єдиний діючий караїмський храм сьогодні — кенаса у Євпаторії. Народ береже її як зіницю ока. Завдяки допомозі держави цього року буде закінчено реставрацію соборної кенаси. Чекають караїми й повернення кенас у Сімферополі й Бахчисараї. Досі цьому народу не повернули його давню всесвітньовідому святиню — гірське місто-цитадель Чуфут-Кале під Бахчисараєм з родовим двотисячолітнім кладовищем Балта-Тиймез.
Пам’ятки розграбовують вандали-гробокопачі й туристи. Своїми силами зберегти спадок предків не вдається. Різними способами намагаються відібрати у них приміщення національних громад. Приміром, у Феодосії міські депутати раптом вирішили різко підвищити плату за орендовані товариством підвальні кімнати. А в більшості регіональних громад узагалі немає приміщень.
Караїми сподіваються, що їх почує нова влада. Потрібні нові підходи у справі збереження унікального етносу. Перший указ про повернення караїмам культових приміщень і святинь з’явився ще 1992 року, 10 літ по тому його продублювали, сьогодні вони звернулися до Президента В. Ющенка з прохання посприяти розв’язанню їхніх проблем і створити програму реального порятунку зникаючої нації.