Гирьовий спорт. Харків. Чемпіонат світу в окремих вправах. Участь брали 144 атлети з десяти країн. Ці змагання відбулися за підтримки Мінмолодспорту України, Комітету сприяння правоохоронним органам України і торгової марки «Mіkhalskі».
Спортсмени показали високі досягнення, зокрема, вони побили три рекорди світу. Збірна України виборола 25 нагород, 7 з яких — золоті.
Докладніше — про найяскравіші виступи наших атлетів. У ваговій категорії до 65 кг дві золоті нагороди здобув найтитулованіший гирьовик України, багаторазовий чемпіон та рекордсмен світу, заслужений майстер спорту Роман Михальчук з Луганська.
Заслужений майстер спорту Володимир Андрейчук (до 70 кг) зі Львова став чемпіоном світу в ривку та віце-чемпіоном світу у поштовху, встановивши при цьому рекорд світу в ривку — 186 піднімань.
Найсильнішим (до 75 кг) у поштовху став майстер спорту міжнародного класу (мсмк), правоохоронець з Києва Валентин Бондаренко. Він також удостоєний бронзової нагороди у ривку. А чемпіоном у цій дисципліні став ще один представник України — мсмк з Херсона Віктор Бовкуш.
Вагомі здобутки наших у ваговій категорії до 80 кг. Чемпіоном у ривку став мсмк з Тернополя Зіновій Кульчицький. А відомий атлет Криму, мсмк Федір Фуглєв виборов два «срібла».
У ваговій категорії понад 90 кг чемпіоном світу в ривку став перспективний атлет з Харківщини Артур Рожков. Срібна медаль у поштовху (в цій категорії) дісталася правоохоронцеві з Києва, мсмк В’ячеславу Олішевку. Він поступився лише десятиразовому чемпіонові світу і світовому рекордсмену в цій вправі Сергієві Мішину з Росії.
Майстер спорту міжнародного класу з Херсона Олександр Карпець (до 60 кг) завоював срібну медаль у поштовху, повторивши рекорд України. В ривку бронзову нагороду у цій самій категорії здобув мсмк з Харкова Олександр Чикарда. До речі, уже згаданий Віктор Бовкуш і Олександр Карпець тренуються під керівництвом одного наставника — заслуженого тренера України Сергія Володимировича Гетьманенка.
Феноменальне світове досягнення у поштовху — 163 піднімання — у ваговій категорії до 90 кг установив Антон Анасенко (Росія). У цій ваговій категорії зусиллями Валерія Дромашка з Полтавщини скарбничка збірної України поповнилася ще двома бронзовими нагородами.


Євген РОМАС, президент Федерації гирьового спорту Києва.