Я хочу почути людей і зрозуміти, що потрібно робити для вирішення проблем, особливо у вугільній галузі, бо ми весь час говоримо про енергонезалежність, але в той же час видобуток вугілля в Україні скоротився вдвічі, — таку думку висловив Голова Верховної Ради України Володимир Литвин, перебуваючи з робочою поїздкою у Донецькій області. Ці слова були сказані під час зустрічі з трудовим колективом центральної збагачувальної фабрики «Комсомольська»
(м. Димитрів) з нагоди 30-річчя колективу.
Голова ВР зазначив, що він ще раз переконався: Донбас — це становий хребет України. І він вимагає відповідного до себе ставлення, але не протиставлення, бо Україна у нас одна. Тому потрібно не боротися, а жити — жити для себе, для дітей, для онуків. Тож сьогодні суспільству потрібні діалог і порозуміння. Бо лише це дозволить нам упевнено дивитися в майбутнє, —наголосив глава парламенту.
Відповідаючи на запитання, що, на його думку, треба робити задля виведення вугільної галузі з кризи, В. Литвин сказав: по-перше, держава не повинна заважати, а по-друге, вона має створити такі умови, щоб вугільники могли зацікавлено працювати і розпоряджатися результатами своєї праці та виконувати ті зобов’язання, які лежать на шахтах як містоутворюючих підприємствах. «Якщо потрібно вжити організаційних заходів, зокрема,  йдеться про необхідність створення міністерства вугільної промисловості, то, гадаю, це не стане проблемою ні для Президента, ні для уряду», — вважає він. А коли стоїть питання про оренду чи приватизацію шахти, то це потрібно робити під конкретні інвестиційні зобов’язання, під відповідні зарплати шахтарям та під відповідну зайнятість людей, — сказав В. Литвин. І додав, що необхідно узагальнити всі пропозиції, але не складати велеречивих програм, а обмежитися 5—10 пунктами. Та пообіцяв, що Верховна Рада долучиться до цієї загальнодержавної проблеми.
Зокрема, про проблеми шахтарів  під час відвідання шахти імені Стаханова виробничого об’єднання «Красноармійськвугілля» розповів її директор Геннадій Кашик. За його словами, підтверджені запаси шахти становлять 115 млн. тонн коксівного вугілля. За попередні 30 років на шахті видобуто 67 млн. тонн. Сьогодні тут щороку видобувають 1,2 млн. тонн, хоча шахта могла давати від 2 до 4 млн. тонн, але проблема в тому, що основні фонди виробництва зношені на 70 відсотків. Директор вважає, що для виходу на щорічний видобуток 2 млн. тонн вугілля потрібно протягом трьох років вкладати у модернізацію виробництва по 120 млн. грн. Ці затрати окуплять себе за 20 років, але якщо видобуток збільшити до 4 млн. тонн, то термін окупності зменшиться вдвічі. Втім, голова Донецької обласної адміністрації Вадим Чупрун закликав вугільників виходити із реальних можливостей і замість сподівань на бюджетні гроші, яких сьогодні немає, шукати інвесторів. Щоправда, для цього потрібна законодавча підтримка та прогнозована економічна й політична ситуація в країні.
Також Голова Верховної Ради Володимир Литвин під час робочої поїздки ознайомився з процесом виробництва на ЗАТ «Новокраматорський машинобудівний завод», зустрівся з міськими, селищними, сільськими головами, представниками депутатського корпусу обласної, міських та районних рад Донецької області. Голова Верховної Ради відвідав агрофірму «Шахтар» орендного підприємства «Шахта ім. О. С. Засядька» та ознайомився з організацією сільськогосподарського виробництва.


Сергій ЛАВРЕНЮК, Ліна КУЩ.