Лідер фракції СДПУ(о) Леонід Кравчук подав на розгляд Верховної Ради законопроект про Кабінет Міністрів. Як повідомили в прес-службі СДПУ(о), цей документ передбачає низку принципових змін у засадах формування і роботи уряду, вже відповідно до нових політичних реалій, які мають настати в Україні після набрання чинності конституційних змін. Наприклад, кандидатура прем’єра вноситься до парламенту президентом за пропозицією депутатських фракцій і груп. Інші міністри також призначаються ВР за поданням прем’єра. Всі посади в уряді будуть політичними. Претенденти на міністерські крісла повинні володіти державною мовою, мати вищу освіту й не бути судимими.
Досі законопроект про Кабмін ніби перебував у зачарованому колі: про потребу його прийняти дружно говорять усі, а віз і нині там. Хоча в Конституції і виписано повноваження Президента, уряду та місцевих адміністрацій, але лише у рамковому, загальному вигляді. Після схвалення Основного Закону було заявлено про підготовку більш як 50 законів, що мали допомогти Конституції запрацювати на повну міць.
Перший Президент України вважає, що закону про Кабінет Міністрів не хочуть саме глава держави та його оточення. «Бо тільки-но з’явиться закон, з’являться рамки поведінки президента, — вважає Л. Кравчук. — Президент, щойно сів у крісло, хоче керувати всім і вся. І тут на заваді будуть закони, Конституція, громадяни... Тобто все буде, як було, все повторюється. Місце сидіння визначає точку зору».
Уперше законопроект про Кабмін було підготовлено ще 1996 року. Різні варіанти цього законопроекту вносили до парламенту за різних урядів. Проте Президент Леонід Кучма вісім разів накладав «вето». А коли народні обранці вкотре подолали президентське «вето», просто не підписав його. Що буде нині?