Зустрічають по одежині, а проводжають по справах...


38-річний президент компанії «Укрнафтоагропром» Ігор Пантюк з’явився в райцентрі Біляївка 7 квітня нинішнього року. Не гаючись, бізнесмен зібрав апарат райдержадміністрації й повідомив про те, що указом Президента України Віктора Ющенка його призначено главою району. Бізнесмен підкреслив, що на посаду він затверджений за квотою ВО «Батьківщина» і прийшов у район для серйозної роботи надовго.
Новий голова райдержадміністрації в перші тижні роботи на посаді практично не сидів у кабінеті, мотався районом, зустрічався з людьми, прагнув розібратися зі станом справ у районі. Почалися весняні польові роботи, і на нього, корінного городянина, навалилися суто сільські проблеми — насіння, горючка, комбайни, добрива.
Район відсіявся в агротехнічні терміни, особливих збоїв у роботі районного АПК не було
А через 74 дні позачергова сесія Біляївської районної ради висловила недовіру голові районної державної адміністрації.
Що сталося за два з половиною місяці? Голова райдержадміністрації встиг розвалити район? Він став жертвою депутатської змови? Між ним і представниками колишньої влади пробігла чорна кішка? Хто винуватий у протистоянні депутатського корпусу і керівника району?


Суддя, що тесля: що захоче, те й вирубає


31 травня цього року 36 із 66 депутатів Біляївської районної ради звернулися до голови районної ради Олександра Семенова з вимогою на підставі частини 2 статті 72 Закону «Про місцеве самоврядування в Україні» скликати позачергову сесію. Голова райради видав розпорядження про її проведення 14 червня з порядком денним «Про недовіру голові районної державної адміністрації».
14 червня Олександр Федорович доповів депутатам, що він, як голова райради, одержав депешу голови районного суду Бобуйока. У цьому документі зазначено: «Призупинити виконання оскарженого розпорядження голови Біляївської районної ради О. Ф. Семенова від 1 червня 2005 року, заборонити проведення сесії Біляївської районної ради 14 червня 2005 року для розгляду питання про недовіру голові Біляївської державної адміністрації до постанови рішення суду». З’ясувалося, що глава райдержадміністрації звернувся до суду зі скаргою на рішення районної ради, а також на розпорядження голови райради про проведення сесії 14 червня.
Та виявилося, що ні голову райради, ні 36 депутатів, які підписали звернення, в засідання районного суду не викликали, тобто скарга Ігоря Пантюка була розглянута без їхньої участі. Тому депутати вирішили, що ухвала районного суду зачіпає конституційні права представників територіальних громад (статті 7 і 118 Конституції України і стаття 21 Закону «Про місцеве самоврядування в Україні»), подолали суддівське вето і почали роботу сесії.
Депутати прийняли рішення для забезпечення нормальної роботи провести засідання в закритому режимі (виняток зробили лише для журналістів, депутатів обласної ради і помічників-консультантів народних депутатів України). Двом прихильникам глави району і самому Ігорю Пантюку була надана можливість виступити перед депутатами.


Нова мітла, а мете по-старому


Слухання почалося з доповіді депутата Григорія Бондаренка — голови постійної комісії районної ради з питань захисту конституційних прав громадян, законності й охорони. Він розповів, що на адресу постійної комісії надходять численні скарги громадян, держслужбовців і підприємців району на неправомірні дії глави району Ігоря Пантюка.
Наводилися такі факти. Ігор Пантюк вимагав від начальників управлінь і відділів райдержадміністрацій написати заяви про звільнення з роботи з власного бажання. У такий спосіб голова райдержадміністрації грубо порушив частину 7 статті 30 Закону України «Про державну службу», де зазначається, що «зміна керівників або складу держорганів не може бути підставою для звільнення держслужбовців з державної служби на займаній посаді з ініціативи новопризначених керівників». Начальник відділу організаційної і кадрової роботи апарату райдержадміністрації Ольга Мусій була звільнена через 45 днів після написання заяви й тоді, коли перебувала на лікарняному.
13 квітня на нараді Ігор Пантюк зажадав від підприємців виділяти безкоштовно для потреб районної адміністрації по одній тонні ПММ — 300 літрів солярки і 700 літрів бензину. Про це повідомили підприємці у зверненні до районної ради. 12 червня під керівництвом Пантюка проходило засідання координаційної ради з питань розвитку підприємництва в районі. Біляївський район два роки тому перший в Одеській області почав реєстрацію підприємців за принципом «єдиного вікна». Досвід району дав позитивні результати, і переймати його їдуть із всієї області. На цій нараді глава району заявив, що відтепер дозволи на початок робіт суб’єктів підприємницької діяльності будуть видавати лише з його особистого дозволу. Представник держкомітету України з питань регуляторної політики і підприємництва в Одеській області Василь Савчук, начальник районного управління юстиції Володимир Іскров, депутати районної ради Світлана Дигуляр і Віктор Бубелич, присутні на нараді, спробували роз’яснити главі району, що його рішення суперечать закону. У відповідь Ігор Петрович заявив, що малий бізнес району не потрібен, фермери ніколи не одержать землю безкоштовно й узагалі він не збирається виконувати закони України, якщо вони не збігаються з його планами.
Ну а підірвало суспільно-політичну ситуацію в районі, як казали у своїх виступах на сесії депутати, інтерв’ю нового глави району місцевій газеті «Південна зоря». Обіцянка про безкоштовне підключення до газопроводу користувачів газу спричинила шквал обурень серед жителів району. І насамперед серед тих, хто заплатив чималі суми під час газифікації сіл за підведення газової труби до своїх садиб. Ці люди справедливо вважали, що нові користувачі газу, заплативши гроші за підключення до труби, хоча б частково відшкодують фінансові затрати тих, хто оплатив підключення до газу раніше. У селах стали проходити стихійні сходи жителів, які жадали від нової влади не популістських рішень, а справедливості, чесності стосовно людей.
Виникли проблеми й у будівельників газопроводів у селах — населення різко знизило оплату роботи газівників, посилаючись на інтерв’ю Пантюка районній газеті. Підрядні організації, котрі раніше на прохання районної ради проводили газ до садиб інвалідів війни на пільгових умовах, відмовилися надавати таку благодійну допомогу, тому що їхня налагоджена робота з погашення заборгованості за побудовані і здані в експлуатацію газові мережі почала вибиватися з графіка.
Чому районна парторганізація зреклася однопартійця?
На сесії районної ради було зачитано звернення до депутатів районної парторганізації «Батьківщини», підписане лідером організації Миколою Атаманюком. У ньому, зокрема, зазначалося: «Незважаючи на те, що Ігор Пантюк є нашим однопартійцем, ми цілком підтримуємо депутатів районної ради, які висловили йому недовіру. Ми не несемо відповідальності за однопартійця, котрий не лише не поділяє наші ідеї, а й навряд чи взагалі з ними знайомий. Він не раз наголошував, що вступив у «Батьківщину», керуючись винятково особистою вигодою, тому що знав, що Біляївський район за квотою мав очолити представник нашої партії.
За той короткий термін, що Ігор Пантюк очолює Біляївську райдержадміністрацію, він зміг зарекомендувати себе як бездарний керівник, що не має ні бажання, ні вміння працювати заради процвітання Держави. Ми докладемо максимум зусиль для того, щоб Ігор Пантюк позбавився своєї посади»
Давно не було в Біляївці такої бурхливої сесії районної ради. Було б, напевно, неправильно казати про те, що вона перетворилася на судилище над новим головою райдержадміністрації. Зовсім ні. Депутати не раз підкреслювали, що з повагою ставляться до вибору Президента України, який призначив своїм указом Ігоря Пантюка на посаду голови райдержадміністрації. Вони готові енергійно, на благо району працювати з будь-яким керівником виконавчої влади в районі. Не конфліктувати, не вести затяжну холодну війну з главою району, а тісно співробітничати заради інтересів людей — такий головний лейтмотив сесії Біляївської районної ради.
Голосування про недовіру голові Біляївської райдержадміністрації проводилося таємно. Його результати такі: «За висловлення недовіри голові райдержадміністрації» проголосували 45 депутатів, проти — 12, утрималися — 3.

Експрес-коментарі

Ігор ПАНТЮК, голова райдержадміністрації:
— Моя жорстка позиція не була ДО ДУШІ колишньому керівництву райдержадміністрації: два колишніх заступники є депутатами, вони й збаламутили, на мій погляд, цей конфлікт. Що вдалося мені зробити за два з половиною місяці? Почалася робота з інвентаризації земель, перепису худоби й атестації виробників молока. Створена і працює група з проведення комплексної перевірки виконання вимог земельного законодавства, із земельних питань прийнято 76 розпоряджень. Для працівників соціальної сфери, а це майже 400 осіб, виділено земельні ділянки для ведення сільгоспробіт. Провели три земельні аукціони, внаслідок чого до районного бюджету надійшло майже 2,5 мільйона гривень. Закрито всі без винятку пункти з приймання металобрухту. Почалися роботи з телефонізації й електрифікації населених пунктів, встановлено дві трансформаторні підстанції.
Я прийшов у район не красти і не набивати калитку, з особистими фінансами в мене все гаразд. Хотілося підняти район з колін, а мені підрізали крила, начебто рот заткнули під час пісні.
Василь ЦУШКО, народний депутат України, голова Одеської обласної державної адміністрації:
— Те, що відбулося в Біляївці, я розцінюю однозначно — це торжество демократії. Напевно, я єдиний в Україні керівник області, який цілком дотримався квотного принципу призначення глав районних держадміністрацій. Визнаю, що багатьох із цих призначенців я не знав, а домовленість про квоту позбавила мене можливості підбирати людей на керівництво районом на власний розсуд. Відповідно до квоти, посаду голови Біляївської райдержадміністрації повинен був зайняти представник від БЮТ. Що і сталося. Однак незабаром з району стали надходити скарги на нового керівника. В районі за цими скаргами працювали дві комісії — з області і з секретаріату Президента.
14 червня сесія райради двома третинами голосів проголосувала за відставку голови райдержадміністрації. У цій ситуації я дотримуватимуся закону і подам Президенту документи на звільнення Пантюка з посади у зв’язку с тим, що він не відповідає вимогам, котрі висувають керівнику району з населенням понад сто тисяч осіб. Якщо БЮТ представить нову кандидатуру, то я буду дивитися не лише на партійні рекомендації, а й на саму людину
Сергій ГРИНЕВЕЦЬКИЙ, голова Одеської обласної ради:
— Те, що відбулося в Біляївці, є рецидивом квотного принципу призначення на посаду. І головним стрижнем у цій ситуації, на мій погляд, є громадянська позиція районної організації «Батьківщини». Біляївський район — приміський. Призначення керівника за квотним принципом призвело до втрати динаміки розвитку — дотепер у голови райдержадміністрації немає призначених заступників і тут знову-таки працює квотний принцип. Це може призвести до депрофесіоналізації керівництва районом. А депутатський корпус може виправити ситуацію, що він і зробив у рамках чинного законодавства.

Одеська область.