Футбол. Відбулася XІV конференція ПФЛ України, на якій підбили підсумки 14-го чемпіонату країни. У доповіді президент ліги, народний депутат України Равіль Сафіуллін відзначив, що, як і в попередньому сезоні, тон у вітчизняному футболі задають «Динамо» і «Шахтар». А от «Дніпро», незважаючи на вдалий виступ на євроарені, так і не зміг уклинитись у боротьбу за «золото».
Хоч і зросла інтрига та непередбачуваність результатів у боротьбі за бронзові медалі та місце серед еліти, середня результативність упала до 2,12 м’яча за матч. Непокоїть певна байдужість уболівальників до ігор чемпіонату — 7 300 чоловік у середньому відвідували матчі.
Скоротилася в нашому чемпіонаті кількість легіонерів. Про запровадження ліміту на цю категорію гравців говорили багато, тому доцільність цього обмежувального заходу, яким користується майже вся Європа, президент ПФЛ попросив розглянути не раніш як через півроку.
Турнір дублерів, започаткований торік, дав змогу клубам вищої ліги звернути увагу на власну молодь. Своєрідним рекордсменом у цій справі стала полтавська «Ворскла», котра використала в чемпіонаті, що минув, тринадцять (!) футболістів 1983 року народження і молодших.
Незважаючи на постійне поліпшення клубної інфраструктури і атестацію ФФУ, що нині триває, «Закарпаття», «Сталь» і харківський «Арсенал» досі не встановили на своїх полях електропідігріву. А «Борисфен» та «Ворскла» порушували контрактні зобов’язання перед футболістами.
Равіль Сафіуллін нагадав, що клуби ухвалили рішення про підвищення зарплати арбітрам вищої ліги, але одночасно підкреслив: від суддів чекають кваліфікованішої і більш чесної роботи.
На конференції ПФЛ оголосили лауреатів сезону—2004/2005 у вищій лізі, котрих визначали самі представники клубів елітного дивізіону. Найкращим гравцем названо півоборонця «Шахтаря» Анатолія Тимощука, котрий набрав 29 очок. Лише на очко відстав динамівець Олександр Шовковський. Третім став ще один донеччанин — Матузалем (12 очок).
Найкращим тренером названо Євгена Кучеревського («Дніпро») — 31 очко. Друге і третє місця посіли Мірча Луческу («Шахтар») — 28 та Йожеф Сабо («Динамо») — 12.
В арбітрів пальму першості здобув Ігор Іщенко (Київ) — 28 очок. По десять очок набрали Олег Орєхов (Київ) і Василь Мельничук (Сімферополь).
Київське «Динамо» відзначено призом «Чесна гра». Ще одним лауреатом сезону став форвард «Чорноморця» Олександр Косирін, який забив найбільше м’ячів — 14. А ще чудовий подарунок отримали дебютанти вищої ліги — алчевська «Сталь» (до речі, її головного тренера Анатолія Волобуєва обрано першим віце-президентом ПФЛ) і харківський «Арсенал». Представник фірми «Селект» в Україні Ростислав Броншваль вручив їхнім колективам по двадцять м’ячів цієї відомої данської фірми.