Ранню алкогольну залежність молодої людини провокує, за висновками вчених, вживання слабоалкогольних напоїв. Державний інститут проблем сім’ї і молоді та Український інститут соціальних досліджень провели соцопитування.
З’ясовується, кількість любителів слабоалкогольних напоїв зростає щоденно. Їх вживають 76 відсотків юних, з них 67% — дівчата. У 15—16 років кожна п’ята дівчина і кожний четвертий хлопець щонайменше раз на тиждень п’ють оковиту. Особливо цим зловживають учні ПТУ Києва і Криму. 37 відсотків підлітків вживають вина, 13 — міцні алкогольні напої. Цікаво, що слабкому алкоголю віддають перевагу ті, хто ніде не навчається, вином бавляться частіше студенти ВНЗ, а горілкою — «петеушники». Не менш ніж п’ять разів на місяць до повного сп’яніння доводять себе десять відсотків юнаків і шість — дівчат.
За даними Держкомстату України, 2002 року смертність у 15—29-річних через нещасні випадки, отруєння, травматизм становила 65,3 відсотка. Фахівці стверджують, що смертність від цих причин алкоголь збільшує вдвічі.
Забороняти виробництво спиртних напоїв — безглуздо, про що свідчать 1986—1990 рр. Великі податки і заборона вживання вин і горілки у громадських місцях, за порушення якої накладати істотні штрафи — цим шляхом пішли в багатьох країнах.
Наші законодавці проблему розуміють, біду бачать, але відповідних законів не приймають.
Чекаємо, коли почнуть випускати слабоалкогольні напої для немовлят? Виробники, гадаю, до цього готові. Подивіться, якими темпами вони на очах у чиновників Міністерства охорони здоров’я видають «на-гора» усілякі «джин-тоніки», «бренді-коли», пиво...