Харківські козаки пропонують увічнити пам’ять Івана Мазепи, а саме — встановити пам’ятник гетьману. Погруддя планують розмістити на Полтавському Шляху, напроти пам’ятника Свердлову чи, може, навіть на його місці.

В управлінні містобудування й архітектури облдержадміністрації не проти встановлення пам’ятника Мазепі. Вся ініціатива, кажуть там, за Асоціацією козацьких організацій Слобожанщини, що запропонувала установити погруддя гетьману. Головне, щоб козаки розв’язали ідеологічний аспект, вирішувати який влада не береться. А саме — надали управлінню висновок Національної академії наук України, в якому було б сказано, що Іван Мазепа, котрого вважали за радянських часів зрадником, справді гідний увічнення. Необхідна обласній владі і відповідь на запитання, чому козаки обрали для встановлення пам’ятника гетьману Харків.
Професор, завідувач кафедри історії Росії ХНУ ім. Каразіна Володимир Духопельников каже, що не знає, яку особливу роль в історії харківського козацтва відіграв Мазепа. Адже на території сучасної Харківщини розвивалося слобідське козацтво, що практично жодного стосунку до гетьманства не мало. А от самі козаки вважають особистість Івана Мазепи видатною, встановлення йому пам’ятника, першого в Україні, подією державного значення. Керівник обласної організації «Українське реєстрове козацтво» Михайло Дубровський підкреслює, що особистість Івана Мазепи, як гетьмана, як збирача земель українських, як будівничого державності неординарна. Мазепа став гетьманом саме на Слобожанщині. Харків переповнений безликими пам’ятниками. А якщо з’явиться пам’ятник Іванові Мазепі, постаті європейського значення, це буде справедливо. Якщо монумент створюватиметься — то коштом козацтва всієї України.