Хмельницький симфонічний оркестр завойовує європейських глядачів і виконавців
Свій четвертий концертний сезон Хмельницький обласний державний симфонічний оркестр завершив нетрадиційно. За диригентським пультом, де зазвичай стоїть організатор і натхненник колективу Cергій Леонов, цього разу був австрієць Ернст Вюрдінгер.
Ім’я цього диригента, піаніста та композитора знайоме багатьом європейським поціновувачам класичної музики. Адже маестро довго працював диригентом Операхауз у Франкфурті-на-Майні, викладав у Віденській вищій музичній школі й Університеті музики та виконавського мистецтва, очолював академічні хори і сам не раз виступав як виконавець на музичних фестивалях в Австрії, Польщі, Угорщині, Німеччині.
Минулого року з його творчістю ознайомились і хмельничани. Тоді вперше Вюрдінгер диригував обласним оркестром. Виступ був водночас і успішним, і трагічним. Адже саме тоді композитор отримав звістку про смерть батька. І він прощався з батьком на хмельницькій сцені, виконуючи разом з українськими музикантами кращі твори із скарбниці світової класики. І цьогорічний виступ мав особливий підтекст. Почався він авторським концертом для струнних, який маестро присвятив світлій пам’яті батька.
Музичний вечір наче поєднав пам’ять про минуле з надіями на майбутнє. Рахманіновський концерт для фортепіано з оркестром став для соліста Євгена Геплюка своєрідним дебютом на хмельницькій сцені. Молодий виконавець народився у музичній родині в Кам’янці-Подільському, закінчив Хмельницьке музичне училище і тепер повернувся додому концертним виконавцем з серйозними музичними перспективами.
Закриття сезону стало для оркестру не тільки підбиттям підсумків, а й своєрідною репетицією до закордонних гастролей. Адже невдовзі хмельницький симфонічний демонструватиме свою майстерність на Сицилії.