На сесії Львівської облради ухвалено звернення до Президента В. Ющенка та Прем’єр-міністра Ю. Тимошенко з проханням доручити СБУ провести спеціальне розслідування «архівної справи». Депутати пропонують дослідити зв’язки директора Державного історичного архіву у Львові Діани Пельц, голови Держкомархіву Геннадія Боряка, колишнього віце-прем’єра з гуманітарних питань Дмитра Табачника та співробітника Музею голокосту в Єрусалимі Марка Шрабермана, який свого часу працював у архіві.
«Як відомо, у 2001 році Шраберман брав участь у незаконному вивезенні фресок Бруно Шульца з Дрогобича до Ізраїлю... З метою запобігання вивезенню документів вважаємо за необхідне оприлюднити повний список вкрадених матеріалів і передати його до Інтерполу. Просимо також ініціювати комплексну перевірку фінансової діяльності архіву під керівництвом Д. Пельц, зокрема так званого благочинного фонду сприяння архіву, а також притягти до відповідальності винних і взяти цю справу під особистий контроль», — ідеться у зверненні.
Начальник облуправління міліції Богдан Шкарада попросив обласну владу відсторонити Діану Пельц від виконання обов’язків на час проведення слідcтва. Цими днями зі Львова до Києва вирушила слідча група.
А голова ОДА Петро Олійник нагадав у своєму виступі, що цього року з ініціативи Президента України урядом уперше було виділено кошти на охорону та інші потреби державних архівів, на біозахист історичних документів.