Таку думку висловив Голова Верховної Ради Володимир Литвин під час зустрічі з Героями України та Героями Соціалістичної Праці, які трудяться в агропромисловому комплексі.
— На мій погляд, — сказав В. Литвин, — останнім часом по селу завдано другого, після голодомору та колективізації, генетичного удару.
Якщо врахувати, що зараз у парламенті відбувається двобій стосовно прийняття низки законів, пов’язаних зі вступом до Світової організації торгівлі, які зачіпають інтереси села, то, на думку Голови ВР, потрібно дуже добре проаналізувати, яким буде наше місце у світових і регіональних процесах.
Тим паче що існують розбіжності і в самому уряді — Мінагрополітики пропонує заходи із захисту села, а Мінекономіки виходить з того, що потрібно ухвалити такі закони, які дадуть можливість уже цього року вступити до СОТ. Безперечно, питання — вступати чи не вступати до СОТ — не стоїть, але проблема полягає в тому, щоб Україна при цьому здобула певні преференції, — зауважив В. Литвин. Бо коли йдеться про те, щоб Україна відмовилася від державної підтримки села, то при цьому не треба забувати, що в Європі агровиробництво без дотацій також не виживе. У зв’язку з цим Голова ВР вважає, що потрібно розробити «дорожню карту» для села. У якій би було чітко виписано, що потрібно зробити, щоб село не тільки вижило, а й могло розвиватися.
Учасники зустрічі у своїх виступах розповіли про ті втрати, які дають привід казати, що село останнім часом переживає справжній геноцид. Голова Всеукраїнського союзу сільгосппідприємств Олександр Боровик зазначив, що сьогодні майже 60 відсотків господарств перестали утримувати худобу та птицю. По суті, в Україні не існує аграрного ринку, і цим з метою наживи скористалися посередники, котрі, нічого не вкладаючи, розтягують господарства.
Народний депутат Тетяна Засуха зазначила, що АПК уже загинув, але ще залишилося село. Проте, на її думку, пропонована адміністративно-територіальна реформа призведе й до загибелі села.
Перший заступник голови парламентського бюджетного комітету Людмила Супрун зауважила, що у бюджетній політиці немає системного підходу стосовно підтримки села. А якщо говорити про кредитування АПК, то сьогодні воно здійснюється не під обіцяні 17 відсотків, а щонайменше під 20—26. Отже, село продовжує підтримувати банки. Водночас є чимало прикладів, коли у розвинених країнах АПК кредитується під 1—2 відсотки. Бюджетна резолюція на наступний рік передбачає, щоб половину коштів зведеного бюджету було передано до місцевих бюджетів. Водночас комітет наполягатиме на врахуванні у бюджеті програми державної підтримки села, бо, наприклад, на 2005 рік загальний розмір бюджетних коштів для села становить п’ять мільярдів гривень, але збитки АПК перевищують розміри дотації. До того ж система дотацій така, що йдеться про просте розкрадання грошей. Л. Супрун зазначила: якщо уряд під час складання бюджету на 2006 рік не виконає вимог Бюджетної резолюції, то комітет готуватиме альтернативний проект кошторису, який враховуватиме всі видатки для села.
Утім, навряд чи з наступного року село отримає усі передбачені законодавством кошти, тому продовжуватиме вимирати. Як зазначив директор державного підприємства «Племрепродуктор «Степовий», депутат Миколаївської обласної ради Володимир Погорєлов, «ми на кожній сесії «хоронимо» по п’ять сіл, стираємо їх з лиця землі». З цією думкою погодився і директор дослідного господарства «Тучинське» Гощанського району Рівненської області Микола Зінчук. «У нашому районі помирає в 2,5 разу людей більше, ніж народжується» — сказав він.
Секретар Комітету ВР з питань аграрної політики та земельних відносин Олег Юхновський зазначив, що сьогодні в Україні достатня законодавча база для розвитку АПК, але біда в тому, що закони не виконуються. Коли наші аграрії заводять мову про дотації, то це вважають мало не поганим тоном. Але ж у ЄС щороку на дотації сільгоспвиробникам витрачають 43 млрд. євро, що становить понад 50 відсотків бюджету Євросоюзу — дотація на кожен гектар перевищує 300 євро. То чи виживе український АПК у конкуренції з європейськими сільгоспвиробниками без дотації? Звичайно, ні. Тому так важко проходять законопроекти, пов’язані зі вступом до СОТ, зазначив О. Юхновський.
Народний депутат і двічі Герой Соціалістичної Праці Володимир Плютинський запропонував учасникам зустрічі звернутися з листом до Президента і розповісти йому про ситуацію на селі та про проблеми АПК.
Голова Верховної Ради Володимир Литвин, підбиваючи підсумки зустрічі, підтримав ідею такого звернення, бо, на його думку, «в АПК ще не все втрачено. Але сьогодні питання стоїть дуже жорстко: далі відступати нікуди, бо попереду — втрата України», — зазначив Голова ВР.