У суботу Голова Верховної Ради Володимир Литвин відвідав книжкову інформаційну виставку до Дня Конституції України у Національній бібліотеці ім. В. І. Вернадського. Глава парламенту подарував бібліотеці авторські видання «Україна — поступ історії» та «Україна-2004: події, факти, документи».
«Національна бібліотека ім. В. І. Вернадського має бути обличчям України, тим більше, що нам є що показати. З цього приводу я неодноразово звертався до керівництва держави з проханням виділити кошти для її діяльності», — наголосив він. Водночас глава парламенту зазначив, що стан архівної справи у країні перебуває на «нульовому рівні». І найголовніша проблема —втрата архівних документів. Тож необхідно створити архів Верховної Ради, архів кожного народного депутата для відображення законотворчої діяльності парламенту, переконаний він.
Водночас, відповідаючи на запитання журналістів щодо можливості внесення нових змін до Основного Закону країни, В. Литвин зазначив, що причин для цього немає. «Зміни до Конституції — це завжди нестабільність. Не потрібно збурювати суспільство. Дай Боже, щоб запрацювали з 1 січня наступного року ті зміни, які вже прийнято». Крім того, у парламенті «немає необхідного потенціалу для домовленостей», — зауважив В. Литвин.
Що ж до проектів законів, які стосуються вступу України до СОТ, то Володимир Литвин переконаний: до завершення нинішньої сесії парламент їх підтримає, але у разі їх доопрацювання спільно з парламентаріями.
На знімку: генеральний директор Національної бібліотеки України імені В. І. Вернадського Олексій Онищенко (праворуч) передає в дар Голові Верховної Ради України Володимиру Литвину з нагоди Дня Конституції 3-томник «Україномовна книга у фондах Національної бібліотеки України імені В. І. Вернадського 1798-1923 рр. Бібліографічний покажчик»