Перспектива прийняття рішення щодо пакету законопроектів, схвалення яких є передумовою вступу України до Світової організації торгівлі, залежить від ефективності консультацій між урядом і депутатськими фракціями та групами. Таку думку висловив Голова Верховної Ради України Володимир Литвин під час бесіди з Надзвичайним і Повноважним Послом США Джоном Гербстом. Велике значення, на думку В. Литвина, також має якість підготовки урядових законопроектів. І хоча поки що законопроекти із СОТ не набрали потрібної кількості депутатських голосів, глава парламенту все-таки вважає, що у Верховній Раді є «достатньо політичної волі для підтримки конструктивних і обгрунтованих дій нової влади».
Минулих вихідних Голова Верховної Ради України провів іще низку міжнародних зустрічей. Зокрема, під час бесіди з Президентом Республіки Македонія Бранком Црвенкоським, котрий відвідав нашу державу з офіційним візитом, співрозмовники наголошували на обопільній зацікавленості в подальшому розвитку політичного діалогу, економічної співпраці між обома країнами. В. Литвин підкреслив, що «міжпарламентські взаємини доповнюватимуть дружні міждержавні відносини» і що Верховна Рада готова до активного співробітництва з парламентом Македонії. Президент Македонії подякував В. Литвину за підтримку, надану Україною його батьківщині в 2001 році. І запевнив, що відносини Македонії з Україною, для розвитку яких нема перешкод, є одним із зовнішньополітичних пріоритетів його держави. Україно-македонське співробітництво, як засвідчила ця зустріч, має перспективи в економічній, освітній, культурній сферах, а також у галузях транспорту й туризму.
А під час зустрічі з Генеральним секретарем НАТО Яапом де Схеффером обговорювались перспективи євроатлантичної інтеграції нашої держави. «Сьогодні в українському суспільстві є гарні передумови для реалізації наших зовнішньополітичних ініціатив за єдиної умови — копіткої системної роботи», — сказав Володимир Литвин. Він висловився за «інтенсифікований діалог», зазначивши, що «виконання поставлених перед нашою державою євроінтеграційних завдань необхідно передусім самій Україні». Не менш оптимістично був налаштований і генсек НАТО. «Зараз ми входимо в новий етап стосунків між альянсом і Україною, — заявив Я. де Схеффер. — І президент, і уряд України дали точні сигнали, а НАТО робитиме все належне, щоб підтримати ці євроатлантичні прагнення, поглиблювати відносини з НАТО як оновленою організацією з розширеними гуманітарними функціями». Водночас В. Литвин зазначив, що проблема вступу України до НАТО має перестати бути цікавою виключно політикам, а повинна поширитися на широкі верстви суспільства.