Промисловці і підприємці вітають відновлення спрощеної системи оподаткування в Україні. Телеграму Президентові країни В. Ющенку з схваленням підписання Закону «Про внесення змін до деяких законів України» та результативності діалогу з бізнесом було надіслано з розширеного засідання правління УСПП та ради ФРУ, яке вкотре порушувало питання щодо необхідності існування «спрощенки».
Як зазначено в телеграмі, законопроект, розроблений з ініціативи парламентської фракції промисловців і підприємців, зменшує податкове навантаження на підприємців-«спрощенців», створює стимули для розвитку малого, середнього бізнесу та пожвавлення підприємницького руху в країні, а відтак — сприяє збільшенню робочих місць, своєчасному наповненню державного бюджету, формуванню середнього класу в країні як гаранта стабільного демократичного та економічного розвитку держави.
Закон відновлює умови ведення підприємницької діяльності, зокрема, усуває найболючіші проблеми для суб’єктів підприємницької діяльності, які обрали спрощену систему оподаткування: обов’язковість реєстрації платниками ПДВ при досягненні граничної межі виручки — 300 тис. грн., подвійне оподаткування доходів від підприємницької діяльності у зв’язку із введенням поняття «самозайнята особа», обмеження у здійсненні окремих видів господарської діяльності, а також відновлення права добровільної реєстрації платниками ПДВ для фізичних осіб — суб’єктів підприємництва.
Проте промисловці і підприємці переконані, що з метою остаточного врегулювання питань спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності необхідно прийняти окремий Закон України «Про спрощену систему оподаткування, обліку і звітності суб’єктів малого підприємництва», який закріплює механізм спрощеної системи оподаткування та запроваджує єдиний соціальний внесок для суб’єктів підприємництва.
Перший віце-прем’єр-міністр України — президент УСПП Анатолій Кінах натомість висловив упевненість, що підписання закону є промовистим доказом налагодження відвертого, конструктивного та взаємовідповідального діалогу між владою та бізнесом. «Набуття чинності закону сприятиме не тільки розвитку підприємництва в країні, а й, безперечно, відновить довіру малих та середніх підприємців до влади», — зазначив він.