Минулого тижня у російських ЗМІ оприлюднено думку депутата Державної Думи Росії, директора Інституту країн СНД Костянтина Затуліна стосовно ситуації довкола тимчасового перебування Чорноморського флоту Російської Федерації на території України.
Без посилання на джерела інформації у своєму інтерв’ю російській агенції РІА «Новости» він буквально заявив про те, що «українська влада дала негласне розпорядження своїм спецслужбам про провокування ситуації з російськими військовослужбовцями у Севастополі для їх компрометації, піддання інформаційній атаці, яка згодом призведе до перегляду угод про перебування Чорноморського флоту».
У зв’язку з таким висловлюванням відомого політика хотілося б зазначити таке.
Відомо, що ситуація довкола перебування Чорноморського флоту Російської Федерації на території України далеко не ідеальна. І це значною мірою зумовлено тим, що Чорноморський флот не завжди належно дотримується вимог законодавства України та базових угод щодо Чорноморського флоту Російської Федерації, чим фактично сам себе і компрометує в очах світової громадськості. Тому такі заяви про використання українських спецслужб для «компрометації» російських військовослужбовців є не що інше, як намагання завуалювати істинний стан справ довкола тимчасового перебування Чорноморського флоту Російської Федерації на території України та перекласти відповідальність за невиконання положень базових угод на українську сторону, або, як кажуть у народі, перекласти з хворої голови на здорову.
Також дивує недостатня, м’яко кажучи, інформованість пана Затуліна про основні положення базових угод з питань Чорноморського флоту Російської Федерації, відповідно до яких російська сторона взяла на себе зобов’язання дотримуватися законодавства України, поважати суверенітет та не допускати втручання в її внутрішні справи. Українська сторона так само взяла на себе зобов’язання до 2017 року не ставити питання про припинення дії угод про перебування ЧФ на території України і неухильно їх дотримуватиметься. Крім того, постає логічне запитання про джерела, які постачають пана Затуліна такою, з дозволу сказати, «інформацією», про які шановний депутат Держдуми Росії мав би повідомити.
Вважаємо, що такі публічні інсинуації з боку представників російського політикуму є рецидивами застарілої імперської практики втручання у внутрішні справи Української держави і не сприяють розвитку рівноправних добросусідських відносин та співробітництва між нашими народами.
В’ячеслав КОВАЛЬ,заступник голови фракції «Наша Україна».
Друкується в рахунок квоти фракції «Наша Україна».