Шановна Юліє Володимирівно!
Постановою Кабінету Міністрів України від 16.01.2003 р. №36 вилучено професію «Машиніст електропоїздів метрополітену» зі Списку №1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, зайнятість в яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах.
Міністерством праці та соціальної політики України під час підготовки нової редакції Списку №1 було механічно пропущено чи свідомо вилучено зазначену професію. До того ж без проведення атестації робочих місць, без погодження з галузевою профспілкою в порушення вимог Генеральної угоди.
На всі наші звернення до Кабінету Міністрів України щодо поновлення цієї професії в Списку №1, як протизаконне вилученої, Міністерство праці та соціальної політики України свідомо затягує вирішення цього питання, безпідставно наполягаючи на проведенні атестації робочих місць для включення даної професії заново до Списку №1 на пільгове пенсійне забезпечення. За твердженням Міністерства праці та соціальної політики, така професія, як машиніст електропоїздів метрополітену, до 2004 року взагалі не існувала, хоча згідно з постановою Кабінету Міністрів від 11.03.94 р. №162 (зі змінами і доповненнями від 15.11.94 р. 
№ 773) вона була включена до Списку №1.
Протягом двох років Мінпраці водить нас по колу, не бажаючи розібратися в суті справи, захищаючи «честь мундира». Міністерством знехтувано рішення Національної ради соціального партнерства від 17.06.2004 р., яка рекомендувала в місячний термін вирішити це питання.
Машиністи електропоїздів метрополітенів змушені були вступити в колективний трудовий спір з урядом України.
10 лютого п. р. примирна комісія Національної служби посередництва і примирення та Ради профспілки прийняла рішення задовольнити вимогу машиністів, тобто поновити їхню професію у Списку №1 на пільгове пенсійне забезпечення.
Але рішення Національної служби посередництва і примирення не виконується, хоча згідно із законодавством є обов’язковим для сторін спору.
Ми з надією сподівалися, що нова влада справедливо поставиться до цієї проблеми та виправить помилку старого уряду.
На наше звернення з цього приводу особисто до міністра праці та соціальної політики України В. Кириленка хід справи пущений по тому самому колу, тобто пропонується провести нову атестацію робочих місць машиністів електропоїздів метрополітену і за її результатами приймати рішення про включення цієї професії до Списку №1, а не виправити протизаконну дію.
З метою зняття соціальної напруги у трудових колективах метрополітенів України просимо Вас, шановна Юліє Володимирівно, особисто розібратись у цій ситуації, вжити невідкладних заходів для виправлення допущеної помилки та поновити професію «машиніст електропоїздів метрополітену)» у Списку №1 на пільгове пенсійне забезпечення.
Голова Об’єднаного профспілкового комітету Київського метрополітену О. Л. МОЗОЛЕВИЧ;Голова Об’єднаного профспілкового комітету Харківського метрополітену Ю. О. БОРОВИЙ;
Голова Об’єднаного профспілкового комітету Дніпропетровського метрополітену О. М. ГОНЧАРЕНКО.