У двосторонніх відносинах між Україною та Філіппінами є багато резервів для поглиблення відносин у всіх сферах — особливо в економічній, гуманітарній, науки та туризму. Про це заявив в інтерв’ю журналістам Голова Верховної Ради України Володимир Литвин після перемовин зі Спікером Палати представників Конгресу Республіки Філіппіни Хосе де Венесіа, котрий відвідав Україну з офіційним візитом.
Оскільки Україна розташована на перехресті цивілізацій у Європі, а Філіппіни — єдиний християнський осередок в Азії, Володимир Литвин підтримав пропозицію Хосе де Венесіа започаткувати глобальний діалог між християнами та мусульманами з участю політичних і релігійних лідерів різних країн світу. «Це діалог двох світів, який не може не привести до зміцнення стабільності у світі, зменшення терористичної небезпеки», — наголосив В. Литвин. Голова Верховної Ради також підтримав й іншу ініціативу глави філіппінського парламенту — перевести борги 100 найбільших країн світу на рахунки конкретних суспільно-освітніх програм у цих країнах. Як повідомив журналістам Хосе де Венесіа, ця ініціатива вже знайшла підтримку в деяких країнах Європи, а в Паризькому клубі навіть створено технічний комітет для вивчення можливостей реалізації такого проекту. Докладно її розглядатимуть у вересні цього року в Нью-Йорку (США) під час саміту глав парламентів світу.
Глави українського та філіппінського парламенту домовилися систематизувати співпрацю на рівні міжпарламентських груп дружби та комітетів. Хосе де Венесіа запросив Володимира Литвина відвідати його країну на чолі парламентської делегації з офіційним візитом. Налагодженню плідної співпраці також має сприяти відкриття посольств в обох країнах.
За рішенням Конгресу Республіки Філіппіни Х. де Венесіа вручив В. Литвину найвищу нагороду філіппінського парламенту — «Орден Конгресових досягнень».