Ранкове і денне засідання 23 червня
Верховна Рада ухвалила в цілому закон про місто-герой Севастополь. Як пояснив доповідач від Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування Віталій Олуйко (фракція Народної партії), визначення спеціального статусу Севастополя обумовлене спільним розташуванням у цьому місті флотів України та Росії. Прийняти окремий закон про місто Севастополь зобов’язує і Конституція України.
Учора депутатський корпус парламенту поповнився ще одним «новачком»: Антон Ружицький, обраний за списком виборчого блоку «Наша Україна», склав присягу народного депутата України.
На початку пленарного засідання народні обранці вшанували хвилиною мовчання пам’ять народного депутата України двох останніх скликань Ігоря Плужникова, котрий на 47-му році життя передчасно помер після тривалої хвороби. Відбулися і чергові міжфракційні міграції: Андрій Веревський та Олександр Фельдман поповнили лави депутатської фракції БЮТ. А свого колегу Віталія Шевченка парламентарії вчора вітали з днем народження.
Верховна Рада також проголосувала за дострокове припинення повноважень народного депутата Юрія Єханурова, згідно з його особистою заявою.
Розглянувши у другому читанні, парламент схвалив низку законопроектів у цілому. Це, зокрема, закон про організацію формування та обігу кредитних історій, зміни до деяких законодавчих актів, щодо досудового врегулювання спорів, зміни до Закону «Про електроенергетику» щодо зменшення фінансового тиску на споживачів, зміни до деяких законів у зв’язку з прийняттям Закону «Про правовий статус закордонних українців», які, зокрема, визначають спрощену процедуру для в’їзду в нашу державу представників української діаспори.
Схвалений у цілому закон «Про міжнародне приватне право» кодифікує в одному документі законодавчі норми, які були досі закріплені в різних нормативних актах, щодо врегулювання міжнародних правових норм. Схвалені зміни до Сімейного кодексу України сприятимуть удосконаленню процедури реєстрації розлучень, пов’язаних із позбавленням або поновленням батьківських прав.
Закон «Про заходи, спрямовані на забезпечення сталого функціонування підприємств паливно-енергетичного комплексу» має на меті вирішити проблему заборгованості таких підприємств. Для цього, згідно із законопроектом, буде створено реєстр підприємств-боржників, визначено механізми погашення заборгованості, особливості проведення взаєморозрахунків.
Однак опівдні законотворчість Верховної Ради загальмувалася: депутати з різних фракцій почали вимагати від головуючого оголосити перерву для консультацій із різних причин. Володимир Литвин надав представникам фракцій слово для оприлюднення своїх вимог. Зрештою на пропозицію фракцій СДПУ(о) і «Регіони України» депутати внесли до порядку денного два законопроекти щодо жорстких санкцій до депутатів-сумісників. За наполяганням фракцій «Наша Україна» і БЮТ парламент скасував свою постанову від 22 червня, якою рекомендував Львівській облраді скасувати рішення про відкриття на Личаківському цвинтарі меморіалу загиблим польським воякам і встановлення напису на пам’ятнику. Олег Білорус (БЮТ) наголосив, що це дуже делікатна проблема і її треба вирішувати «не наскоком», а дипломатичним шляхом. А ось пропозиція соціалістів включити до порядку денного низку законів про заборону приватизації стратегічних підприємств не знайшла підтримки сесійної зали.
Після перерви на трибуні парламентської президії комуністи знову вивісили плакат із портретами депутатів-сумісників і написом «Вони — сумісники, злісні порушники Конституції України». Голова Верховної Ради В. Литвин повідомив, що підписав розпорядження, яким перших заступників голів комітетів уповноважено виконувати обов’язки голів комітетів. А рішення щодо самих сумісників, наголосив Голова ВР, має прийняти суд.
Парламент також схвалив закони про статус та процесуальні і соціальні гарантії слідчих України, про державну кримінально-виконавчу службу, про реабілітацію інвалідів, зміни до Митного тарифу України.
Парламент повернувся до раніше не підтриманого законопроекту щодо імплементації вітчизняного законодавства до вимог багатосторонньої Угоди про торговельні аспекти прав інтелектуальної власності СОТ (стосовно лазерних дисків), який є однією з передумов вступу України до Світової організації торгівлі. Однак за схвалення цього закону проголосувало лише 215 депутатів (за необхідних щонайменше 226 голосів). Не голосували комуністи, соціалісти, регіонали і есдеки.