На сході країни дедалі частіше трапляються випадки захоплення і утримання в полоні українських та іноземних громадян. Цікаво, що під час протистоянь у всьому світі журналісти та медики мають статус недоторканності. Проте в Донецькому регіоні все навпаки: терористи не лише затримують представників цих професій, а і спекулюють їхнім життям та здоров’ям.

Сергій Лефтер (на знімку ліворуч), який три тижні провів у полоні проросійських терористів у місті Слов’янську, днями нарешті повернувся до Києва. Працюючи незалежним журналістом Фонду «Відкритий діалог», він реалізовував місію спостереження за ситуацією на сході України. Поїхав у Слов’янськ 14 квітня 2014 року для написання репортажу з місця подій. 17 квітня стало відомо про його захоплення в полон.

«15 квітня я перебував у центрі Слов’янська і передавав по телефону інформацію про ситуацію в місті. До мене підійшло два чоловіки і затримали під приводом перевірки документів. Мене звинуватили у співпраці з «Правим сектором» та шпигунстві. Наступні 2,5 тижні провів у полоні. Особливо тяжко було перший тиждень. Під час допиту мене сильно били. Постійно чув крики інших полонених та звуки ударів із сусідніх кімнат. Було невідомо, чого чекати, і це найстрашніше. Зі мною також знаходилося два хлопці з «Правого сектору». Скоро їх забрали, начебто на обмін. Коли вийшов на свободу, то впізнав чоловіків на фото в Інтернеті — їх знайшли з розпоротими животами та слідами знущань разом із депутатом Володимиром Рибаком».

Сергія звільнили з полону 2 травня. Документи, техніку, гроші не повернули. За його свідченням, на той момент в полоні ще залишалося декілька чоловік. Однак подальша їхня доля невідома. Вивезти Сергія зі Слов’янська та перевезти до Києва допоміг російський журналіст, волонтер Фонду «Відкритий діалог» Віктор Майстренко. «Було три головні проблеми: звільнити Сергія з полону, знайти безпечне місце перебування в Слов’янську, знайти спосіб вивезти до Києва. Було кілька невдалих спроб виїхати із міста, під час одної з яких нашу машину обстріляли озброєні люди. Допоміг паспорт громадянина Росії. Адже на блокпостах стоять, в основному, п’яні чоловіки з кримінальним минулим, які дуже позитивно ставляться до росіян», — розповів він.

Сергій Лефтер радить, як поводити себе в полоні: не чинити спротив, щоб не давати приводів для покарання; не брехати на допиті — це помітно; не спілкуватися українською мовою та не мати ніякої української символіки; підчистити соціальні мережі перед поїздкою на Східну Україну.

Подібна ситуація трапилася із фотожурналістом із Коломиї Євгеном Гапичем та його братом із Сум Геннадієм. Вони пробули більше двох діб у полоні терористів у Слов’янську, де їх катували, вибиваючи зізнання, що вони є членами УНА-УНСО. На щастя, чоловіків випустили на волю разом із американським журналістом Саймоном Островським.

Довідка

За даними Інституту масової інформації, у трьох східних областях України — Луганській, Донецькій та Харківській, починаючи з березня, зафіксовано 20 випадків побиття і нападів на працівників ЗМІ та 12 нападів на офіси редакцій.

Вл. інф.

 

Фото надане Фондом «Відкритий діалог»