Закарпатські фермери змушені пересівати овочеві поля, затоплені дощами
За даними Проекту аграрного маркетингу, площі посівів овочів і їх врожайність значно зменшаться у низинних районах Закарпатської області, де вирощується основна кількість сільгосппродукції. Картопля вимокла, бо вода довго трималася на полях і лише кілька днів тому спала. На постраждалих землях зійшло тільки сорок відсотків бульб і врожайність там буде невисокою. У зв’язку з цим пропозиція ранньої картоплі на ринках Ужгорода менша, ніж торік. Але є молода картопля з Тернопільської області, що істотно задовольняє попит.
На місці овочів, що згнили в землі внаслідок негоди, фермери висаджують капусту, огірки, кукурудзу.
А ось на полях, які на схилах, куди не добралася велика вода, ситуація краща. Хоча там нанесли шкоду сильні ураганні вітри. Однак на ринках Закарпаття зараз можна купити капусту й огірки місцевого виробництва, з’являються перші перець і томати. Пропозиція цієї продукції обмежена — ціни не так знижуються, як в інших регіонах. Зате недорогої полуниці на прилавках, як ніколи, багато. Вона одночасно дозріла в багатьох господарствах, а обмежені терміни зберігання не дають продовжити період реалізації.
До речі, ягода порадувала нині щедрим врожаєм у багатьох областях. У середньому, порівняно з минулим роком, її можна купити на 25—35 відсотків дешевше. У Києві, приміром, просять п’ять—сім гривень за кіло. Незважаючи на зниження ціни, вирощування ягоди залишається дуже прибутковим бізнесом, оскільки собівартість її виробництва становить від 1,5 до 2,5 гривні за кілограм.