Урожай пшениці в Алжирі нинішнього сезону, за прогнозами, знизиться вдвічі — з чотирьох мільйонів тонн, зібраних торік, до двох. Такі істотні втрати очікуються внаслідок несприятливих погодних умов, що склалися в країні навесні. Таким чином, до звичайного обсягу імпорту пшениці в країну (а це 6—7 млн. тонн зерна) додатково може додатися ще два мільйони.
Тому Алжир виявляє цікавість до закупівель наших зернових. Про це йдеться в листі глави Торгово-економічної місії при посольстві України в Алжирі Павла Рудобаби, повідомляє АПК-Інформ. Він радить нашим зерноторговим компаніям організувати в цій країні свої торгові представництва, що дасть змогу напряму укладати договори з алжирською стороною. Проблема досить актуальна — сьогодні значна частина українських зернових потрапляє на алжирський ринок за участі європейських, зокрема турецьких, посередників. Про збереження інтересу стосовно поставок зерна з України до АНДР свідчать численні звернення тамтешніх підприємницьких структур і підприємств переробної промисловості.
До речі, ринок цей не новий. Реалізація українських зернових на алжирський ринок до 2002-го посідала друге місце за обсягами в експорті товарів з нашої країни до АНДР. Хлібні позиції України на ньому багато в чому були втрачені після неврожаю на вітчизняних полях 2003 року. Тоді поставки зернових до Алжиру практично припинилися.